Miből készülnek az antibiotikumok?

A legtöbb antibiotikum baktériumok és gombák által szintetizált természetes termékeken alapul. A kinolonok (mint például a Cipro) és a szulfa szerek (mint például a szulfametoxazol) jelentik a legnagyobb kivételt ez alól a szabály alól.

Az antibiotikumok a természetes vegyületek egy osztályába tartoznak, az úgynevezett

másodlagos metabolitok

A baktériumok, növények és gombák az emberi vegyészeknél sokkal jobban képesek komplex molekulák létrehozására. Ezek a bioszintézisek gyakran a sejteken belüli gyárakban, nagy enzimkomplexumokban valósulnak meg, amelyekben különböző prekurzorok és köztes anyagok kerülnek összeállításra, módosításra és továbbadásra.

A vankomicin, az amerikai kórházakban leggyakrabban felírt antibiotikum jó példa erre:

Egy hexapeptid-PCP konjugátum bisz-klórozása a vankomicin bioszintézisében részt vevő halogenáz által.

Bár a vankomicin teljes szintézisét laboratóriumokban már sikerült megvalósítani, úgy vélem, hogy a kereskedelemben még mindig az Amycolatopsis orientalis baktérium fermentációjával állítják elő, amelyből először izolálták.

Az ilyen másodlagos anyagcseretermékekkel kapcsolatban azt kell szem előtt tartani, hogy bármi, amit egy enzim állít elő, azt egy enzim le is bonthatja – gyakran ugyanaz az enzim, amelyik előállította. Ezen enzimek apró módosításai, vagy egyszerűen csak más környezetbe helyezésük az antibiotikumok lebontására késztetheti őket. Az antibiotikum-rezisztencia tehát az antibiotikum-használat velejárója és elkerülhetetlen velejárója.

Miből készülnek az antibiotikumok?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.