Álmosnak érzi magát? Talán egy kellemes, hosszú alvásról álmodik, hogy feltöltődjön. Ha nagyon sokáig gondolsz az alvásra, akkor lehet, hogy egy nagy, elnyújtott YAAAAAWWWWWN-t fogsz kiadni magadból!

Ha már egy ideje velünk, talán olvastál már arról, hogy miért ásítanak az emberek. A válasz az, hogy … senki sem tudja igazán! Bár a tudósoknak számos ötlete van, nincs egyetlen magyarázat sem arra, hogy miért ásít az ember.

Egy dolgot azonban a szakértők tudnak az ásításról – úgy tűnik, hogy fertőző! Volt már olyan, hogy elkapott egy ásítást valaki mástól? A legtöbb embernek igen. Valójában hatszor nagyobb a valószínűsége annak, hogy valaki ásít, miután látta, hogy valaki más ásít.

Miért fertőző az ásítás? Ez egy másik rejtély, aminek a megoldásán még dolgoznak a szakértők. Számos tanulmányt végeztek már arról, hogy az ásítás miért terjed át emberről emberre. Ennek eredményeképpen a szakembereknek több elméletük is van az okokra vonatkozóan.

Az egyik lehetséges magyarázat a szociális tükrözéshez kapcsolódik. Ezt az agyban lévő tükörneuronok váltják ki. Ezek a sejtek segítenek az agynak észrevenni mások hasznos viselkedését, majd utánozni azokat. Amikor egy ember látja, hogy egy másik ember ásít, a tükörneuronjai megfigyelik a cselekvést, és azt hasznosnak értelmezik. Ez arra késztetheti őket, hogy ők is ásítozzanak.

Egy másik népszerű elmélet szerint az ásítás a társas kötelékeknek köszönhetően fertőző. Sőt, sok szakértő szerint az empátia jele is lehet. Az emberek kétségtelenül társas lények. Barátságokat, családokat alkotnak, és csoportokban élnek együtt. Ezért van az, hogy sokan tükröt tartanak másoknak, például mosolyognak, amikor egy másik ember ezt teszi. Az ásítás is csak egy újabb példa lehet erre. Sőt, kutatások kimutatták, hogy az emberek legnagyobb valószínűséggel akkor kapják el az ásítást egy másik embertől, ha a két személyt szociális kötelék fűzi össze.

A válasz akár az is lehet, hogy az ásítás valójában egyáltalán nem is fertőző. Ehelyett előfordulhat, hogy az emberek egyszerűen azért ásítanak együtt, mert ugyanabban a környezetben vannak. A szakértők szerint sok minden kiválthatja az ásítást – többek között a hőmérséklet és a napszak is. A lehetséges kiváltó okokat bárki megtapasztalhatja, aki ugyanazon a területen tartózkodik. Emiatt az egymás után ásító emberek akár véletlen egybeesés is lehet.

Az ásítás ragályos?

Bármi legyen is a magyarázat, a szakértők tudják, hogy a fertőző ásítás nem korlátozódik az emberekre. Egy tanulmány két oroszlánfalkát követett nyomon Dél-Afrikában. Azt találták, hogy ezek az állatok is elkapták egymás ásítását. Valójában egy oroszlán 139-szer nagyobb valószínűséggel ásított, miután egy másik falkatagot látott ásítani.

A tudósok más emlősöknél is megfigyeltek hasonló viselkedést. Úgy tűnik, hogy a főemlősök, a farkasok, sőt még a házi kutyák is tapasztalnak ragályos ásítást. Bizonyos esetekben ez akár fajok között is előfordulhat. A háziállatként tartott kutyák például nagyobb valószínűséggel ásítanak, ha látják, hogy a gazdájuk ásít.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.