Hogyan kerül újrahasznosításra a műanyag?

Nézzen körül. Hány olyan tárgyat találsz, amely műanyagból készült? A vizes palackoktól kezdve a ruhákon, bútorokon át a számítógépekig a legtöbb otthon tele van műanyagot tartalmazó tárgyakkal. Sajnos az óceánjaink, patakjaink és folyóink is.

A környezetvédők évtizedek óta figyelmeztetnek a műanyag veszélyeire. Lehet, hogy a palackok és edények gyártásához megfizethető anyag, de a műanyag értékes erőforrásokba kerül a bolygónak. Mivel olyan anyagokból készül, mint a szén, a kőolaj és a földgáz, számos nem megújuló erőforrás felhasználására van szükség.

Csak az Egyesült Államokban 2016-ban mintegy 46,3 millió tonna műanyagot használtak fel. Világszerte ez az érték meghaladta a 350 millió tonnát. Ez hatalmas növekedés 1964 óta, amikor a világ mindössze 16,5 millió tonna műanyagot használt fel. Ha a műanyagfelhasználás tovább nő, akkor 2036-ra várhatóan megduplázódik.

Hogyan kerül újrahasznosításra a műanyag?

Az Ön családja újrahasznosítja a műanyagot? Ha igen, akkor sokkal jobban érezheti magát a műanyaghasználattal kapcsolatban. Az újrahasznosító kukákba kerülő műanyagból azonban csak nagyon kevés jut át az újrahasznosítási folyamaton. A szakértők becslései szerint a műanyagnak mindössze kilenc százaléka kerül újrahasznosításra. Becslések szerint 16 százalékát égetik el villamos energia vagy hő előállítására. A többi a hulladéklerakókban vagy a víztestekben végzi.

Hogyan biztosíthatja, hogy az Ön által használt műanyagokat újrahasznosítják? Kezdje azzal, hogy meggyőződjön arról, hogy az újrahasznosító kukába helyezett tárgyak valóban újrahasznosíthatók. Az Egyesült Államokban és a legtöbb helyen ez csak kétféle műanyagra vonatkozik: a polietilén-tereftalátra (PET) és a nagy sűrűségű polietilénre (HDPE). Azok a tételek, amelyeken az újrahasznosítás ikonja középen egy „1” számmal van jelölve, PET-nek minősülnek. A „2”-vel jelöltek HDPE-t jelentenek.

A más számmal jelölt műanyagokat nem lehet újrahasznosítani. Miért nem? A legtöbb esetben a tárgyak nem használhatók fel újra, ha egynél többféle műanyagot tartalmaznak. Ez azért van, mert amikor a tárgyakat az újrahasznosító központban beolvasztják, a műanyagok szennyezik egymást. Ehelyett ezek a tárgyak a hulladéklerakóba kerülnek.

Mi a helyzet azokkal a műanyag palackokkal, amelyek az újrahasznosító központba kerülnek? Először is a dolgozók szétválasztják a PET és a HDPE anyagból készült tételeket. Ezután meggyőződnek arról, hogy minden egyes tétel tiszta. Amelyik nem tiszta, azt kidobhatják – ezért fontos, hogy a tárgyakat kiöblítsük, mielőtt az újrahasznosító edénybe tesszük.

Miután a műanyagokat szétválasztották és a címkéket eltávolították, aprítják őket. Ezeket a foszlányokat összekötik, és eladják a feldolgozóknak, akik új tárgyakat készítenek belőlük. A feldolgozóüzemben a műanyagokat megolvasztják, majd apró pelletekké formálják. Ezekből új tárgyakat készítenek.

Mit lehet újrahasznosított műanyagból készíteni? Az egyik gyakori termék az új műanyag palackok. Az újrahasznosított műanyagból szőnyeg, poliészter ruházat és építőanyagok is készülhetnek. A műanyag azonban minden egyes újrahasznosításkor veszít egy kicsit a minőségéből. Minden egyes darabot csak két-három alkalommal lehet újrahasznosítani, mielőtt ki kell dobni.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.