Végtelen a világűr?

Szoktál felnézni az éjszakai égboltra? Egy tiszta éjszakán több ezer csillagot láthatsz a Földről. És persze sokkal több van odafent, mint csak csillagok! A világűr tele van bolygókkal, üstökösökkel, aszteroidákkal és más égitestekkel.

Néha, ha arra a sok űrre gondolunk, az ember kicsinek érzi magát. Elvégre csak a Föld és a Nap távolsága több mint 92 millió mérföld (150 millió kilométer). Más csillagok és galaxisok távolsága végtelennek tűnhet.

Végtelen a világűr?

Végtelen a világűr? Erre a kérdésre a tudomány még nem tudott választ adni. Sőt, ha ezt a kérdést különböző tudósoknak tesszük fel, gyakran eltérő válaszokat kapunk. Vannak bizonyítékok, amelyek mind a végtelen, mind a véges tér magyarázatát alátámasztják.

Az, hogy a tér végtelen-e vagy sem, csak az egyik kérdés, amelyre a tudósok még mindig dolgoznak, hogy választ kapjanak a világegyetemmel kapcsolatban, amelyben élünk. Például azt sem tudják, hogy az ember az univerzum mekkora részét képes érzékelni. Ehelyett a megfigyelhető univerzumot tanulmányozzák. Ez az a rész, amelyet az ember a Földről láthat és tanulmányozhat.

A tudósok ismerik a megfigyelhető világegyetem hozzávetőleges méretét is – 92 milliárd fényév -, de a pontos alakját nem. A legtöbben egyetértenek abban, hogy kerek – vagy legalábbis a Földről annak tűnik. Az univerzum háromdimenziós alakja azonban még mindig vita tárgya. Lehet, hogy lapos, mint egy papírlap. Lehet gömb, nyereg vagy fánk alakú is.

A szakértők nem tudják, hogy a világűr végtelen-e, de azt igen, hogy a világegyetem növekszik. Maga az ősrobbanás óta tágul, körülbelül 13,8 milliárd évvel ezelőtt. És a tudósok nemrégiben megállapították, hogy ez gyorsabb ütemben történik, mint korábban gondolták.

Ezt a tágulást régóta azzal magyarázzák, amit a szakértők „sötét energiának” neveznek. A tudósok nem értik teljesen a sötét energiát, de folytatják a tanulmányozását. A kutatók 2021-ben megállapították, hogy az univerzum legalább nyolc százalékkal gyorsabban növekszik, mint ahogyan azt a sötét energia jelenlétével meg lehetne magyarázni. Mi más befolyásolja még ezt a tágulást? A szakértők még mindig dolgoznak azon, hogy kiderítsék.

Gondoltál már arra, hogy vajon hány objektum van odakint a világűr hatalmas kiterjedésében? Becslések szerint a világegyetemben 200 milliárd és kétbillió galaxis található. Minden egyes galaxisban valószínűleg 100 milliárd csillag található. És mindegyik csillag körül keringenek? Egy-tíz bolygó.

Persze ez csak a mi univerzumunkban van így. Mi van, ha léteznek más univerzumok is? Egyesek szerint ez lehetséges. Ha bebizonyosodik, hogy igaz, az nagymértékben megváltoztatná a világűrről alkotott emberi képet.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.