Hogyan működnek a szélmalmok?

Az emberek évszázadok óta használják a szélmalmokat. A szélmalmok legkorábbi írásos említése Perzsiából (a mai Irán) származik Kr. e. 644-ből. Később Kínában is megjelentek. A két ország talán külön-külön találhatta ki a szélmalmot. Egyesek azonban úgy vélik, hogy a kínai szélmalmokat először perzsák építették, akiket Dzsingisz kán fogságába hurcoltak.

Hogyan működnek pontosan a szélmalmok? Sok hajóhoz hasonlóan az első szélmalmok is vitorlákra támaszkodtak. Amikor a vitorlák elkapták a szelet, a szélmalom lapátjai forogtak. Ez mozgatta a hajtótengelyt, amely fogaskerekekhez és malomkövekhez kapcsolódott.

A legkorábbi szélmalmok oszlopmalmok voltak. Négy lapátjuk volt, amelyek egy központi oszlophoz kapcsolódtak. Később, az 1400-as években a toronymalmok váltak népszerűvé. Ezekhez olyan sapka tartozott, amely forogni tudott, hogy a vitorlák jobban felfogják a szelet. Később, az 1500-as években a köpenymalmok hengeres forma helyett hat vagy nyolc oldallal rendelkeztek.

Az emberek sokáig szélmalmokat használtak a gabona őrlésére. A szélmalmok az öntözésben és más mezőgazdasági szükségletekben is segítettek. Később a gőz és az elektromosság sok szélmalmot felváltott.

Hogyan működnek a szélmalmok?

Manapság azonban egyre népszerűbbek a turbináknak nevezett speciális szélmalmok. A turbinák olyan szélmalmok, amelyek a szél erejét elektromos áram előállítására használják. A lapátok egy tengelyhez csatlakoznak, amely elég szél esetén forog. A tengely ezután egy generátorhoz csatlakozik, amely áramot termel.

Egyes helyeken szélturbinák nagy csoportjai találhatók. Ezeket a helyeket szélerőműparkoknak nevezik. A szélerőműparkok leginkább olyan területeken gyakoriak, ahol nagyobb a valószínűsége annak, hogy nagyon szeles lesz, például síkságokon vagy nagy vízfelületek közelében.

A hagyományos szélmalmok talán már nem olyan gyakoriak, mint régen, de néhány farmon még mindig használják őket a gabona őrlésére és az állatok itatására. És természetesen sokan szívesen látogatják a régi szélmalmokat. Lenyűgöző látványt nyújtanak, még akkor is, ha már nem használják őket.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.