Ki volt Eddie Van Halen?

Ki volt Eddie Van Halen? Csak minden idők egyik legnagyobb gitárosa! Sőt, sokan zenei csodagyereknek tartják. Nemcsak a gitár, hanem a zongora, a cselló és számos más hangszer mestere is volt. Emellett zeneszerző is volt, akit egyszer még Johan Sebastian Bachhoz is hasonlítottak.

Eddie Van Halen 1955-ben született Hollandiában. Családja az 1960-as évek elején költözött a kaliforniai Pasadenába. Holland és indonéz örökséggel felnőve Van Halen gyerekként megtanult hollandul és angolul is beszélni.

Eddie és idősebb testvére, Alex már korán érdeklődtek a zene iránt. Eddie már azelőtt zongorázott, hogy gitárt vett volna a kezébe. Hamarosan azonban gitárszólókat sajátított el, míg Alex a dobokat gyakorolta.

Ők ketten alkották a róluk elnevezett zenekar felét, a Van Halent. Az 1980-as évek egyik legjobb zenekara lett. A Van Halen olyan nagy slágereket adott ki, mint a „Jump”, a „You Really Got Me” és a „Panama”. Más bandatársak jöttek és mentek, de a Van Halen testvérek maradtak.

Ki volt Eddie Van Halen?

A zenekar vezető gitárosaként Eddie Van Halen egyedi hangzása és magával ragadó színpadi jelenléte miatt vált híressé. Az elektromos gitáron játszott izgalmas szólóiról és a kétkezes kopogtatásról volt ismert. Ennél a technikánál a zenész mindkét kezével hangokat szólaltat meg a gitár fogólapján.

Van Halen nem csak a gitáron jeleskedett – forradalmasította azt. Egy Fender és egy Gibson kombinálásával megalkotta a Frankenstrat gitárt. Életében három szabadalom is volt a birtokában. Mindegyik a gitárral kapcsolatos találmányokra vonatkozott.

Mindezen eredményei ellenére Van Halen soha nem tanult meg kottát olvasni. Ehelyett más zenészeket figyelt és gyakorolt. Élete nagy részében idegességgel és szorongással is küzdött. Sokan úgy vélik, hogy ez súlyosbította az alkoholfüggőséggel folytatott folyamatos küzdelmét.

1981-ben Van Halen feleségül vette Valerie Bertinellit. 1990-ben megszületett a fiuk, Wolfgang. A pár 2002-ig volt együtt. Van Halen gyakran zenélt fiával, és 2006-ban Wolfgang csatlakozott a családi zenekarhoz. 2008-ban Van Halen feleségül vette második feleségét, Janie Liszewskit.

Eddie Van Halennél 2000-ben rákot diagnosztizáltak. A kezelés után remisszióba került. A rák azonban 2012-ben visszatért és továbbterjedt. Van Halen 2020. október 6-án hunyt el.

Eddie Van Halenre ma úgy emlékeznek, mint minden idők egyik legtehetségesebb gitárosára. 2007-ben beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be, és zenéjét még mindig sokan élvezik szerte a világon.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.