Frederic Chopin 1810. március 1-jén született a lengyelországi Varsó közelében. Édesanyja már egészen fiatalon zongorázni tanította. Ahogy a tehetsége nőtt, a család felfogadott egy Wojciech Zywny nevű zenészt, hogy tanítsa őt.

Chopin azonban hamarosan felülmúlta tanárát. Hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy Chopin csodagyerek. Első kompozícióját hétéves korában adta ki. Nyolcéves korára már keresett előadóművész volt.

1826-ban Chopin belépett a varsói konzervatóriumba, ahol Joseph Elsner mellett tanult. Három évvel később két koncertet adott Bécsben, Ausztriában. Innen kezdve nagyszerű zongoraművész hírneve messze földön elterjedt.

Ki volt Chopin?

Ahogy nőtt a kereslet a zenéje iránt, Chopin beutazta Európa nagy részét. Továbbra is fellépett Ausztriában, Lengyelországban és Németországban. Chopin azonban nem szeretett koncerteken játszani. Amikor 1832-ben a franciaországi Párizsba költözött, tanárként és zeneszerzőként is keresettnek találta magát. Párizsban maradt, ahol hátralévő éveinek nagy részét töltötte.

Chopin az 1840-es években írta leghíresebb darabjait. Ezek közé tartoztak olyan művek, mint a h-moll szonáta, az Opus 55 Nocturnes és az Opus 56 Mazurkák. Chopin egészsége azonban ebben az időszakban is szenvedett. 1839-ben túlélte a tuberkulózist, de élete hátralévő részében betegséggel küzdött.

Chopin számos remekművét a franciaországi Nohantban töltött nyarai alatt írta. A meleg hónapokban Aurore Dudevant (George Sand) írónővel utazott oda, akivel hosszú ideig tartó kapcsolatot ápolt. A város meleg klímája javította Chopin egészségét.

1848-ban Chopin hosszú angliai és skóciai körutat tett. Ott a fellépések és a társasági kötelezettségek sűrű programját tartotta. A pihenés hiánya rossz hatással volt Chopin egészségére, ahogyan a régió nedves, hűvös éghajlata is. Utolsó koncertjét 1848. november 16-án adta a lengyel menekültek előtt Londonban.

Amikor Chopin visszatért Párizsba, már nagyon beteg volt. Mivel a pihenésen kívül mást nem nagyon tudott csinálni, a következő évben a munkássága is szenvedett. Chopin végül 1849. október 17-én hunyt el. Akkor 39 éves volt.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.