Látják-e a vakok a világot?

Egy párizsi utazás az Eiffel-torony megmászására nagyszerűen hangzik? Vagy inkább Skandinávia természeti szépségeit választanád? Esetleg egy kalandos nepáli utazás, hogy megmássza a Mount Everestet? Talán egy kis idő egy távoli karibi szigeten, a lábát a homokban pihentetve jobban hangzik?

Sokan a lehetséges úti célokat a látnivalók szempontjából mérlegelik. De mi lenne, ha vak lenne? Lenne értelme beutazni a világot, ha nem látná? Persze, hogy lenne!

Csak azért, mert nem lát, még nem jelenti azt, hogy nem tapasztalhatja meg mindazt, amit a világ kínál. A látás csak az egyik módja annak, hogy megismerjük a különböző helyeket. Gondolj bele, mi mindent tapasztalhatsz meg a többi érzékszerveddel.

Látják-e a vakok a világot?

Megszagolhatod és megízlelheted az egzotikus konyhákat. Gyönyörű zenét hallhatsz. Érezheted a környezetedet, akár hegyet mászol, akár szobrot tapogatsz, akár kengurut simogatsz Ausztráliában.

Így gondolkodik egy Tony Giles nevű világutazó. Tony Angliában született és nőtt fel, ahol ma is él. Tony kisgyermekkora óta teljesen vak és nagyrészt süket. Ma már speciális hallókészülékek segítségével képes hallani néhány hangot.

Ezek a fogyatékosságok azonban nem akadályozták meg Tony-t abban, hogy megtapasztalja a világot. Eddig több mint 125 országban, az Egyesült Államok mind az 50 államában és mind a hét kontinensen járt. Ami még lenyűgözőbb, hogy mindezt egyedül tette, vakon és többnyire süketen utazott.

Tony célja, hogy végül a világ összes országát bejárja. Utazásait az apja által ráhagyott magánnyugdíjnak, valamint az utazásairól írt két e-könyvéből származó bevételnek köszönhetően tudja finanszírozni.

Tony két angliai látássérült iskolában sajátította el az utazáshoz szükséges készségeket, például a Braille-írást, a mobilitási tréninget és a speciális számítógépes szoftvereket. Utazásait gondosan megtervezi előre, és minden szükséges információt – beleértve a repülési információkat, a szállások részleteit és a tömegközlekedési lehetőségeket – egy digitális eszközön tárol, amelyet mindig magánál tart.

Utazásai során Tony változatos élményekre törekszik. Szeret sétálni a városokban, megérinteni az épületek és műemlékek falait, beleszagolni a nyitott piacterek és az ételárusok illataiba, és még olyan izgalmas kalandokban is részt vesz, mint a bungee jumping, a vadvízi evezés és az ejtőernyőzés.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.