Hány vulkán van a világon?

A vulkán az egyik leglenyűgözőbb természeti jelenség a Földön. A geológiában a vulkán egy olyan hegy, amelynek felszíne alatt olvadt kőzet található. A nyomásnövekedés idején kitörésekre kerül sor. Egy vulkánkitörés során a nyílásból gázok és kőzet szabadul ki, aminek következtében lávaszilánkok töltik meg a levegőt. A vulkánkitöréseket gyakran kísérik heves láva- és forró hamuáradatok, lavinák, lehulló hamu és áradások. Tekintettel arra, hogy egy vulkánkitörés milyen pusztító erejű lehet, fontos tudni, hogy hány vulkán van a világon. Nézzük meg, hány aktív és nem aktív vulkán van a világon!

Hány vulkán van a világon?

Meglepődnél, ha azt hallanád, hogy a Föld felszínének több mint 80%-a vulkanikus? A vulkánkitörések jelentős szerepet játszottak mind a tengerfenék, mind egyes hegységek kialakulásában. A földtörténet korai szakaszában a légkört a vulkánok által kibocsátott gázok alkották. Az Amerikai Földtani Intézet (USGS) szerint világszerte mintegy 1350 potenciálisan aktív vulkán van. A történelem során az 1350 vulkánból körülbelül 500 tört ki.

Most, hogy tudjuk, hány vulkán van a világon, nézzük meg, mely országokban van a legtöbb vulkán.

Mely országok rendelkeznek a legtöbb vulkánnal?

A vulkánok általában ott keletkeznek, ahol a tektonikus lemezek összeütköznek vagy szétválnak. A Közép-atlanti gerinc egy olyan pont, ahol a tektonikus lemezek összeérnek, ezért ott rengeteg vulkán van. A csendes-óceáni tűzgyűrűben is sok vulkán van.

Nézzük meg azokat az országokat, ahol a legtöbb vulkán van:

Egyesült Államok

Az Egyesült Államok egyértelműen a győztes, ha a legtöbb vulkánról van szó. Az Egyesült Államokban van a legtöbb vulkán a világon, összesen 173 darab. A legtöbb ilyen vulkán Alaszkában található. Alaszkában minden évben történnek kitörések. Az USA-ban összesen mintegy 161 aktív vulkán van, azonban, mint említettük, a legtöbb vulkán az ország nyugati részén található. Más vulkánok Hawaiin találhatók, és a Kilauea a világ legaktívabb vulkánja, amely 1983 óta folyamatosan kitör. A hawaii Kilauea vulkánhegyet tartják az egész ország legveszélyesebb vulkánjának is.

Indonézia

Indonéziában jelenleg 121 vulkán található, amelyek közül 74 volt aktív Kr.u. 1800 óta. Ez a csendes-óceáni tűzgyűrűn belüli elhelyezkedésének köszönhető. Több mint 197 millió indonéziai él aktív vulkánok 100 kilométeres körzetében, 9 millióan pedig 10 kilométeres körzetben. A Sunda Arc, egy 1800 mérföld hosszú vulkánlánc, ahol az ország legtöbb vulkánja található. Indonéziában történtek a bolygón valaha feljegyzett legnagyobb vulkánkitörések.

Japán

Japánban a Fujiyama hegy a legmagasabb hegy, amely egy aktív vulkán, ismertebb nevén a Fuji hegy. Utoljára 1707-ben tört ki. Japánban 122 vulkán található, amelyek közül 62 aktív volt i.sz. 1800 óta. A világ geológiailag aktív részén találhatóak, ezek a japán vulkánok a csendes-óceáni tűzgyűrűhöz tartoznak. Japán nemzeti parkjaiban számos aktív vulkán található, így ezek gyönyörű tájképi célpontok az emberek számára.

Melyik országnak nincsenek aktív vulkánjai?

A Föld minden kontinensén vannak vulkánok, és ez alól Ausztrália sem kivétel. Ausztráliában azonban nincsenek aktív vulkánok. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Ausztrália egy tektonikus lemez peremétől távol helyezkedik el. Ez azt jelenti, hogy a vulkánok eltávolodtak a lávához való hozzáféréstől, ami miatt kihaltak. A Tweed vulkán, más néven Mount Warning vulkán az egyik kihalt vulkán Ausztráliában. Több ezer évvel ezelőtt egy nagy pajzsvulkán volt, amely erodálódott, és kalderát alakított ki.

Mely városok épültek vulkánokra?

Meglepő lehet, ha megtudod, hogy bolygónk számos városa közvetlenül vulkánokon vagy azok közelében alakult ki. A teljes egészében aktív vulkánmezőkre épült városok közé tartozik az új-zélandi Auckland. Történelme során a város több mint 50 kitörést élt meg. A környék legismertebb vulkánjai a Rangitoto és a Mount Wellington. Azonban sok más is van. Egy másik vulkanikus város az olaszországi Nápoly. Két, régen összeomlott vulkán összeomlásának eredményeként Nápoly részben a kalderára épült. Lehetséges, hogy a Vezúv ismét elpusztítja Nápolyt, ahogyan korábban is tette.

Hány vulkán van a világon?

Melyik a legöregebb vulkán a bolygón?

Úgy tartják, hogy az olaszországi Etna a világ legrégebbi aktív vulkánja. A hegy alsó lejtőin és Catania déli síksága mentén szőlő- és gyümölcsöskertek virágoznak a termékeny vulkanikus talajon. Úgy vélik, hogy a kitörésről szóló első feljegyzések Kr. e. 1500-ból származnak. Azóta összesen 190 kitörés történt az Etnán.

A világ legnagyobb kontinentális vulkánjai közül ez az, amely a legtöbb történelmi kitörést produkálta. Még 1993-ban volt egy kitörés, amely a vulkán történetének egyik legnagyobb kitörése volt. A görög mitológia szerint Zeusz, az ég és a mennydörgés istene, az istenek királya e hegy alá zárta Tüphónt, és Héphaisztosz kovácsai is alatta voltak.

Vulkánok nélkül mi történne a Földdel?

A földi élet a vulkánoknak köszönhetően fejlődött ki, még akkor is, ha azok pusztító erejükről híresek. Becslések szerint a Föld vízének nagy része a kéregben és a köpenyben rekedt maradna, ha nem léteznének vulkánok. Modern légkörünket a korai vulkánkitörések hozták létre.

A vulkánok nemcsak a vízért és a levegőért felelősek, hanem a földet is ők teremtik. Annak ellenére, hogy a vulkánok pillanatnyilag hatalmas károkat okozhatnak, nélkülük a Föld élővilága nem lenne ugyanaz. A Föld legtermékenyebb talajainak némelyike vulkáni bontás és időjárás következtében alakult ki, ami civilizációk létrejöttéhez vezetett. Mindez nem lett volna lehetséges vulkánok nélkül.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.