A szárítógép tényleg zsugorítja a ruhákat?

Bár a ruhaszárítók egyre elterjedtebbek, sokaknak még mindig vannak kérdéseik a megfelelő használatukkal kapcsolatban. A ruhaszárítók különösen előnyösek a párás régiókban és télen, amikor gyakran esik az eső, és a ruhákat nem lehet a szabadban szárítani. Azonban annak ellenére, hogy a szárítók nagyon kényelmesek, egyes ruhák kisebbek vagy deformálódnak, miután átmentek a szárítón.

A szárító összezsugorítja a ruhákat?

A különböző szövetek eltérően reagálnak a szárítóra, és bizonyos esetekben előfordulhat zsugorodás. Ez azonban a leggyakoribb szöveteknél nem túl gyakran fordul elő. Általában az olyan háztartási textíliák, mint az ágynemű vagy a törölköző, a sportruházat és a szintetikus ruhák nem jelentenek problémát a gépi szárítás során. Egyes természetes szálakból készült ruhadarabok, például a gyapjú, a len és a természetes pamut azonban érzékenyek a szárító hatására.

Először is, az ilyen típusú ruhák mosáskor sok vizet vesznek fel. Aztán, amikor megszáradnak, visszazsugorodnak eredeti méretükre. Ha azonban hosszú ideig hőhatásnak vannak kitéve, hajlamosak összegömbölyödni és kisebbek lesznek.

Ne feledje, hogy a ruhaszárítók melegített levegőt használnak a nedvesség elszívásához és a ruhák szárításához, és az ilyen típusú szövetek és textíliák hajlamosak összezsugorodni, ha nagy hőnek vannak kitéve. A ruhaszárítók a ruhákat a szárításhoz meg is pörgetik. A pörgetés hatására az ilyen típusú ruhadarabok összezsugorodhatnak, mivel a szálak összehúzódnak.

Hogyan lehet tudni, hogy egy ruhadarab betehető-e a szárítóba?

A kellemetlenségek elkerülése érdekében győződjön meg arról, hogy a szárítóba tenni kívánt ruhadarabok alkalmasak-e a szárítóra, mielőtt használná azt. Bizonyos szövetek nem száríthatók közvetlenül a szárítóban, például a műanyag esőkabátok, a bőr vagy a gumitartalmú, rugalmas szövetek. Minden más ruhadarab esetében fontos, hogy alaposan megnézze a címkét, hogy ellenőrizze az összetételt. Kíváncsi, hogy a farmerek összemennek-e a szárítóban? A hő felgyorsítja a szövet romlását, és néha zsugorodást okozhat. Az alsóneműket sem ajánlott szárítóban szárítani, mert a készülék tönkreteheti a gumiszalagokat.

A ruhaneműk címkéi azonban értékes információkat tartalmaznak, és szinte mindegyikükön van egy szimbólum, amely jelzi, hogy a szárítót használhatja-e vagy sem. Ez egy négyzet, benne egy körrel. Ha nincs áthúzva, akkor beteheti a ruhaneműt a szárítóba. Ha áthúzva van, akkor nem szabad használni. Továbbá ne tegye be a szárítóba azokat a ruhacímkéket, amelyeken az áll, hogy az anyag 100%-ban természetes szálból készült (beleértve a lenvásznat, a gyapjút vagy a pamutot), kivéve, ha a szárító rendelkezik az ilyen típusú anyagok szárítására tervezett kényes ruhák programmal.

A szárítógép tényleg zsugorítja a ruhákat?

Hogyan kerülheti el a ruhák szárítóban történő zsugorodását?

Bár nem gyakori, de előfordulhat, hogy még a szárítóba szánt ruhák is minden látható ok nélkül összemennek. Nemcsak a címkéket kell figyelmesen elolvasnia, hogy elkerülje a hibákat, hanem az alábbi tippeket is érdemes követnie, hogy ruhái biztosan szárazon és tökéletes állapotban kerüljenek ki:

  • Energiatakarékosság, a szárítási idő lerövidítése és a ruhadarabok hőhatásának csökkentése érdekében.
  • Fontos, hogy a hasonló tulajdonságokkal rendelkező ruhákat ugyanabban a programban szárítsa, hogy elkerülje a zsugorodást.
  • A szennyest nem szabad túlterhelni a szárítóban. Elég helynek kell lennie a száradáshoz, mind a levegő, mind a hő hatására. Ha kevesebb szennyest tesz a szárítóba, az hatékonyabb és biztonságosabb lesz.
  • Ha bizonytalan, mindig a legrövidebb és legalacsonyabb hőmérsékletű programot válassza. Ismerje meg a szárítógép különböző funkcióit, hogy a szárítani kívánt ruhák típusának megfelelő programot választhassa ki.
  • Csökkentheti a statikusságot és a gyűrődést, ha szárítólepedőket ad a szárítási ciklushoz.
  • A szárítógép rendszeres tisztításával megakadályozhatja, hogy a nedves vagy penészes szagok átterjedjenek a ruhákra.
  • Ha szeretné, hogy ruhái jó formában maradjanak, minden használat után ürítse ki a szárítógépet, és azonnal akassza fel vagy hajtsa össze őket.
  • Ne szárítsa ruháit egynél többször a ruhaszárítóban. Ettől a ruhái könnyebben irritálódnak.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.