A pénz boldogságot hoz?

Boldoggá tesz-e a pénz?

Nos, a híres Beatles-dal szerint nem: „Money Can’t Buy Me Love”. De természetesen a Beatlesnek is volt egy slágere a Motown „Money, That’s What I Want” című dalának feldolgozásával.

A válasz a pszichológusok szerint mindkettő: egy bizonyos pontig a pénzzel úgymond boldogságot lehet vásárolni. Elvégre elegendő pénz nélkül, amelyből élelemre, ruhára, lakhatásra és egyéb alapvető szükségletekre jut, nehéz lenne nagyon boldognak érezni magunkat.

De ha már az alapokat fedezzük, a pénz önmagában nem egyenlő a boldogsággal. Másképp fogalmazva, ha egyre több pénzünk van, attól még nem leszünk feltétlenül boldogabbak. Ezt tanulmányok tucatjai támasztják alá.

A pénz boldogságot hoz?
Számos friss kutatás szerint a boldogság nem annyira attól függ, hogy pontosan mennyi pénzünk van, hanem inkább attól, hogy mire költjük azt. Ha például pénzt költesz olyan dolgokra, mint egy új autó vagy egy nagy síkképernyős tévé, az eleinte boldogságfokozó hatással lehet rád. De ez csak átmeneti. Mert nagyon hamar hozzászokunk még a legmenőbb, legdrágább tulajdonainkhoz is, és hamarosan alig vesszük észre őket.

A jó emlékek viszont a kutatás szerint általában hosszabb ideig tartó elégedettséget okoznak nekünk. Ha pénzt költünk olyan dolgokra, mint az utazás, a barátokkal való szórakozás és általában az érdekes élmények, az nagyobb valószínűséggel emeli a boldogsághányadosunkat. Az is bizonyítottan növeli a boldogságot, ha más emberekre költünk pénzt.

Tehát ha sok pénzt költünk magunkra, azzal rövid távon boldogságot vásárolhatunk. De ha arra költjük, hogy a barátainkkal legyünk vagy másokon segítsünk, az jobb befektetés, ha a boldogságérzetről van szó.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.