Miért tüntetnek a német gazdák?

Német Gazdatüntetések: Mélyülő Kormányzati Ellenszenv és Szélsőjobboldali Kapcsolatok

Szerte Németországban zajló gazdatüntetések egyre dühösebb és látványosabb formákat öltenek, sőt, a szélsőjobboldal is próbálja kihasználni a feszült helyzetet. A tüntetések közvetlen kiváltó oka a mezőgazdasági dízel-támogatások csökkentése és az agrárgépek utáni gépjárműadó tervezett bevezetése. A kormány eredetileg hitelfelvétellel próbálta kezelni a gazdasági nehézségeket, de alkotmánybírósági döntés miatt új megoldásokat kellett találni. A kormány tervbe vette a gazdákat érintő kedvezmények csökkentését, beleértve a gépjárműadó bevezetését és a dízel-támogatás eltörlését.

A gazdák nemcsak traktoros blokádokkal tiltakoznak, hanem hígtrágya szétlocsolásával és összecsapásokkal is. Az ellenzéki politika, különösen az AfD, a szélsőjobboldali párt, is támogatja a gazdák tiltakozását, és igyekszik politikai színezetet vinni a megmozdulásokba. A tüntetések azonban nem csak a gazdák juttatásairól szólnak, hanem általános elégedetlenséget tükröznek a kormány iránt.

A német gazdatársadalom régóta érzi, hogy a kormány nem kezeli barátságosan a mezőgazdaságot, és mintha közellenségként lenne beállítva. A gazdák szerint az agráriumot alaptalanul bélyegzik meg környezetszennyezőként, és igazságtalanul kerül előtérbe a költségvetési szigor idején.

A kormányzat kompromisszumot próbált kötni a gazdákkal, de a módosítások sem csillapították a tüntetéseket. A gazdák szerint azok a változtatások, amelyeket a kormány javasolt, nem elegendőek, és az agrárdízel-támogatás teljes megszüntetése komoly pénzügyi kihívásokkal járna.

A szélsőjobboldali csoportok, köztük az AfD, szándékosan próbálják politikai kapcsolatokba vonni magukat a tüntetések által keltett elégedetlenséggel. A német gazdák képviselői és a Német Gazdaszövetség hangsúlyozzák a tiltakozások szakmai jellegét, figyelmeztetve a szélsőjobboldali aktivistákat, hogy ne használják fel a tüntetéseket saját céljaik elérésére.

A kormány agrárminisztere, Cem Özdemir, már korábban is bírálatokat kapott a gazdák részéről, mivel az állattartást és az agráriumot a környezetszennyező ágazatok közé sorolta. Az ellenszenv nemcsak az eredeti gazdasági intézkedésekre irányul, hanem az agrárminiszter személyére is kihat.

A tüntetések intenzitása nemhogy csökkent volna, hanem inkább erősödött, és a gazdák azt kifogásolják, hogy az agrárium veszélyeztetve van a költségvetési szigor keretében. A feszült helyzetet tovább súlyosbítja a szélsőjobboldali pártok beavatkozása és a politikai színezet, amelyet a tiltakozások magukhoz ölelnek.

Miért tüntetnek a német gazdák?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.