Miért lehetséges a holt-tengerben hanyatt fekve olvasgatni?

Miért lehetséges a holt-tengerben hanyatt fekve olvasgatni?

A Holt-tenger vízének jellegzetes tulajdonságai miatt lehetséges a vízen fekve úszni és olvasni. A Holt-tenger az egyik legsósabb víztest a világon, a sótartalma jóval meghaladja az óceánok sótartalmát. Az édesvíznek csak mintegy 0,4 százaléka, míg a Holt-tenger vize mintegy 30 százalék sót tartalmaz.

Ez a magas sótartalom több fontos fizikai tulajdonságot is befolyásol. Ezek közé tartozik a sűrűség növekedése. A sós víz sűrűbb, mint az édesvíz, és a Holt-tenger víze kifejezetten sűrű. Ez azt jelenti, hogy az ember könnyebben lebeg benne. A víz sűrűsége által kifejtett felhajtóerő miatt az emberek könnyebben felszínen maradhatnak, és úszhatnak.

Ezenfelül a Holt-tenger vize nagyon viszkózus, ami azt jelenti, hogy sűrűbb és ragadósabb, mint az édesvíz. Ez a viszkozitás segít azoknak, akik a vízen fekszenek, mert a vízben való mozgás kevésbé akadályozza meg őket.

Az együttesen fellépő sűrűség és viszkozitás miatt a Holt-tenger vízénél könnyű úszni, és az ember testének a víz felszínén való lebegése sokkal könnyebb. Ez teszi lehetővé például a hanyatt fekvő olvasgatást is a Holt-tengeren. Emellett a nagy sótartalomnak köszönhetően a víz sós ízű, és a magas sókoncentráció miatt a vízben való lebegés közben az ember teste is könnyebben támogatja a súlyát.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.