Milyen gyár volt eredetileg a Hajdú?

Hajdúsági Iparművek: A Hajdú Márka Fejlődése

A Hajdúsági Iparművek eredetileg hadiüzemként indult 1952-ben, de már egy évvel később, 1953-tól, a hadiipar leépítésével és a lakossági ellátás kiemelésével kezdett foglalkozni. Ekkor alakult meg a HAJDU márka, mely a hazai mosógépgyártásban vállalt szerepet. Az 1960-as években a termékskála bővült centrifugákkal és forróvíztárolókkal, melyek máig a gyártás gerincét jelentik.

A 60-as évek végén már nemcsak mosógépek, hanem porszívók, olajradiátorok és lúgos akkumulátorok is a termékpalettát gazdagították. A vállalat növekedésével a dolgozók létszáma is emelkedett, 2400 főre, és a vállalat ekkoriban vált a település legnagyobb munkáltatójává. A fejlődés jegyében Tégláson gyári lakótelep és munkásszálló is épült.

A 70-es években a Hajdúsági Iparművek jelentős mértékben hozzájárult a háztartások gépesítéséhez, különösen az automata mosógépek fejlesztésével és gyártásával. Az 1980-as években a gyár virágkorát élte, 3200 alkalmazottal és számos termékkel, mint például a ruhaszárítók, mosogatógépek vagy szögletes forróvíztárolók.

A privatizáció után, 1994-ben, a Hajdúsági Iparművek magyar magántulajdonba került. A piaci változások következtében a dolgozói létszám csökkent, 2000-ben már csak 900 alkalmazottja volt a cégnek.

A 2000-es évek elején a vállalat új piacokra, kelet- és nyugat-európai területekre fókuszált, és az antilegionellás forróvíztárolók és fali gázkazánok mellett autóipari alkatrészeket és szerszámokat is gyártott.

2005-ben megalakult a HAJDU Cégcsoport, amely több cég összefogásával létrehozott struktúrának köszönhetően könnyebbé tette a vállalatnak a válságos időszakok átvészelését.

A HAJDU Zrt. az 2008-as években technológiai fejlesztésekbe kezdett, különös hangsúlyt fektetve a megújuló energiát hasznosító termékekre. Ennek eredményeként számos új termék került a palettára, többek között indirekt tárolók, kondenzációs gázkazánok és szolár rendszerek.

A 2014-es beruházási program jelentősen növelte a cég versenyképességét és technológiai képességeit, emellett hozzájárult a kapacitások bővítéséhez és új munkahelyek teremtéséhez a térségben. A Hajdúsági Iparművek folyamatos fejlődése és innovációja biztosítja a HAJDU márka fenntartását és szerepét a hazai és nemzetközi piacon.

Milyen gyár volt eredetileg a Hajdú?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.