Hogyan készítsünk sorbetet

Ha már elsajátította a házi fagylalt és fagyasztott joghurt készítésének művészetét, itt az ideje, hogy ízlelőbimbóit a sorbetre csavarja. A gyümölcsökkel teli desszert több okból is népszerű – friss íze van, általában tejmentes és hűsít a forró napokon. Ráadásul a sorbet készítése is egyszerű. Mindössze friss gyümölcs, cukor, víz és citromlé kell hozzá.

A Taste of Home kulináris helyettes szerkesztőjét, James Schendet kérdeztük meg mindenről, amit a finomság elkészítéséről tudni kell. Ez olyan egyszerű, hogy minden kedvenc gyümölcséből sorbetet akar majd készíteni!

Miben különbözik a házi készítésű sorbet a jégkrémtől?

A sorbet készítése sokban hasonlít a házi készítésű fagylaltéhoz. Az egyetlen különbség, hogy „a sorbet általában tejmentes, vagy leggyakrabban vegán” – magyarázza James. „Néha a receptek mézet vagy tejtermékeket tartalmaznak, de ez nem a norma. A sorbet kavarásának folyamata többféleképpen is történhet. A hagyományos módszer az lenne, ha úgy kavargatnánk, mint a fagylaltot, mint ebben a citromos sorbet receptben. Egy másik módszer az, hogy pürésített keveréket készítünk, egy edénybe öntjük, és hagyjuk megfagyni, gyakran kevergetve, amíg sima és lédús lesz, mint ebben a rozmaringos citrusos sorbet receptben.”

Melyek a legjobb gyümölcsök sorbet készítéséhez?

„Szinte bármilyen gyümölcsből készíthetünk sorbetet, de a legjobb gyümölcs legyen csak az, a LEGJOBB gyümölcs, amit találunk” – mondja James. „Mivel az összes íz a gyümölcsből származik, ha olyan őszibarackkal vagy bogyós gyümölcsökkel kezdesz, amelyek nem olyan ízletesek, akkor a sorbeted nem lesz ízletes. Mindig az elérhető legjobbat válasszuk. A sok pektinnel rendelkező gyümölcsök, mint a csonthéjasok és a bogyós gyümölcsök, valamint a rostos gyümölcsök, mint a banán vagy az alma, gyönyörű krémes textúrát adnak a sorbetnek. A dinnyék és a citrusfélék kissé hígak és jegesek lehetnek, mivel nem sok minden segít testet adni a sorbetnek. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek jók, csak akkor nem lesz selymesen sima textúrájuk”.

Milyen alapanyagokból készül a sorbet alap?

„A leggyakoribb összetevők a gyümölcs, víz/lé, cukor/édesítőszer és esetleg egy csipetnyi sav, például citromlé” – mondja James. „Adhatunk hozzá más dolgokat is, például fűszereket vagy fűszereket, valamint tejtermékeket, de technikailag, ha tejet vagy tejszínt adunk hozzá, akkor az inkább sörbet, mint sorbet.”

Hogyan készítsünk sorbetet

Szükséges eszközök

Fagylaltkészítő vagy fagyasztott gyümölcsökből készült lágytésztakészítő. A bolondbiztos sorbet elkészítéséhez fagylaltkészítő gépet ajánlunk. A Taste of Home tesztkonyhája imádja a Cuisinart Gelateria fagylaltkészítő gépet, köszönhetően a könnyen kezelhető, kéz nélküli működésnek – és van benne sorbet beállítás.
Sorbet tárolóedény. Tartsa házi készítésű sorbetjét ebben a fagylalt tárolóedényben. A szorosan illeszkedő fedél megakadályozza a fagyasztóban való leégést, míg a duplafalú szerkezet megakadályozza a páralecsapódást. Ez az egyik kedvenc fagylaltkellékünk!
Kókuszos tálak és kanalak készlet. Tálalja fagyasztott finomságait ezekkel a kókuszdióra hasonlító fatálakkal és kanalakkal. Ha ezekből az edényekből fagylaltot, fagyasztott joghurtot, sorbetet vagy akár smoothie-tálat eszel, azonnal egy trópusi oázisba kerülsz.

Hogyan készítsünk sorbetet

Hozzávalók

  • 1/2 csésze cukor
  • 1/2 csésze víz
  • 1/2 csésze friss gyümölcs (fagyasztott is megteszi)
  • 1 teáskanál lime- vagy citromlé.
  • Választható: 1-1/2 teáskanál tetszés szerinti gyógynövény és/vagy természetes édesítőszer, például méz vagy juharszirup.

Útmutató
1. lépés: Készítse el az egyszerű szirupot
A vizet és a cukrot keverjük össze egy lábasban. Időnként megkeverve magas hőfokon melegítsük, amíg a cukor feloldódik.

2. lépés: Készítsük el a sorbet alapot
Pürésítse a választott friss gyümölcsöt (a fagyasztott gyümölcs is működik) pürésítőgéppel vagy turmixgéppel. Turmixolja addig, amíg a gyümölcs sima nem lesz, látható darabok nélkül.

3. lépés: Keverjük össze az egyszerű szirupot és a sorbet alapot.
Keverje össze az egyszerű szirupot és a pürésített gyümölcsöt egy keverőtálban. Keverje hozzá a friss citrom- vagy lime-levet, valamint a további hozzávalókat, például a fűszernövényeket. Profi tipp: Kóstolja meg a keveréket, és szükség szerint adjon hozzá további édesítőszert vagy pürésített gyümölcsöt.

Elkészítése fagylaltkészítő nélkül

1. lépés: Adja az alapot egy légmentesen záródó tartályba, fagyassza le és élvezze!
Ha nem használ fagylaltkészítőt, öntse az alapot egy légmentesen záródó tartályba, és fagyasztásig tárolja a fagyasztó hátsó részében. Kikanalazás előtt néhány percig hagyja felolvadni. A sorbet öt-hét napig marad friss, így mindenképpen fogyassza el, mielőtt még elhasználódik!

Elkészítése fagylaltkészítővel

1. lépés: Hűtse az alapot 24 órán át.
Ha fagylaltkészítő gépet használ, akkor a sorbet alapot 24 órán át légmentesen záródó edényben hűtse elő. James megjegyzi, hogy ez segít abban, hogy az alap a lehető leghidegebb legyen, mielőtt a fagylaltkészítőbe helyeznénk.

2. lépés: Adja hozzá az alapot a fagylaltkészítőhöz, és keverje fel.
Öntse a hideg alapot a fagylaltkészítőbe. Ha van sorbet beállítása, mint a Cuisinart Gelateria fagylaltkészítőnek, válassza ezt a felverési módot. Hagyja, hogy elvégezze a varázslatát, majd voilá! A házi készítésű sorbet készen áll az elfogyasztásra, és tárolja a fagyasztóban egy tárolóedényben vagy légmentesen záródó tartályban.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.