Miért dől a pisai ferde torony?

1172-ben Donna Berta di Bernardo 60 ezüstpénzt adományozott a helyi székesegyháznak, hogy az új harangtorony alapjául szolgáló köveket vásároljon.

A következő évben megkezdődött a torony építése, és szinte azonnal problémák merültek fel. A torony építési helye puha talajon feküdt, amely főként agyagból, finom homokból és kagylókból állt (a város az Arno és a Serchio folyók között fekszik). Mire az építők 1178-ban befejezték a második emeletet, a torony már kezdett megdőlni.

Hamarosan az építkezés majdnem 100 évre leállt, mivel Pisa háborúkat vívott Genova, Lucca és Firenze ellen. Ez talán szerencsés fordulat volt, mivel a modern elemzések szerint a torony minden bizonnyal összedőlt volna, ha az építkezés folytatódott volna, és nem lett volna idő a talaj ülepedésére.

Amikor a torony munkálatai újraindultak, a torony a függőlegeshez képest 0,2 fokkal északra dőlt, de mire a munkások a hetedik emeleten kezdtek dolgozni, a torony már egy fokkal dőlt dél felé. Ez idő tájt az építkezés ismeretlen okokból ismét leállt.

NE TÁMASZKODJ RÁM

A következő évszázadban az építkezés szakaszosan folytatódott.

A torony dőlése további 1,6 fokot nyert. A dőlés ellensúlyozására az építők a torony déli oldalán magasabbra emelték a megmaradt emeleteket. A további emeletek súlya azonban csak tovább süllyesztette az alapot, ami tovább rontotta a dőlést. Miután megtették, amit tudtak, az építők befejezték a munkát, és 1370 körül hivatalosan is befejezték a tornyot.

A torony elkészülte óta a világ minden tájáról érkező mérnökök és építészek figyelik a torony dőlését, és megpróbálják kijavítani azt. Ezek a próbálkozások magukban foglalták az alap falazatának habarcsozását, műanyaggal bevont acéldarabok körbetekerését a torony körül a második emeletig, betongyűrű kiöntését a torony alapja köré, ólom ellensúlyok elhelyezését az északi oldalra, lehorgonyzott kábeles ellensúlyok felszerelését, és a talaj kiemelését az északi oldal alól.

Miután 2008-ban több mint 70 tonna földet távolítottak el, a mérnökök bejelentették, hogy a tornyot sikerült annyira stabilizálni, hogy az építkezés kezdete óta először nem mozdult tovább. A dőlésszöge már csak körülbelül négy fok (a helyreállítási kísérletek előtt 5,5 fokos volt), vagyis körülbelül 13 lábnyira van a tökéletes függőlegességtől. A pisai ferde toronynak legalább a következő 200 évben stabilnak kell lennie.

Miért dől a pisai ferde torony?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.