Hogyan lehet fájlokat jelszóval védeni

Soha nem tudhatod, hogy mikor juthat el egy fájlod olyasvalakihez, akinek nem tervezted, hogy meglátja – talán egy e-mail továbbítása, egy asztalon hagyott USB-stick, vagy akár egy illetéktelen felhasználó, aki hozzáfér a számítógépedhez.

Ha ez megtörténik, a jelszavas védelem az egyetlen, ami adataid és azok között áll, akiknek nem szeretnéd, hogy lássák azokat. Ez egy olyan extra biztonsági réteg, amelyelt gond nélkül hozzáadhatsz a legérzékenyebb fájljaihoz.

Az, hogy ezt hogyan teszed meg, attól függ, hogy milyen fájlról van szó. Egyes alkalmazások jelszóvédelmi funkciókat építettek be, míg más esetekben más módszerrel kell lezárnia fájljait.

Microsoft Word, Excel és PowerPoint fájlok jelszóval védése

Wordben, Excebenl vagy PowerPointben nyisd meg a jelszóval védendő fájlt, majd válassza a Fájl és Info menüt. A következő lista tetején meg kell jelennie a Védelem lehetőségnek: Kattints erre a gombra, válasszd a Jelszóval való titkosítás lehetőséget, és írd be a jelszót.

A jelszavak legfeljebb 15 karakter hosszúak lehetnek, ezért kétszer is ellenőrizd, hogy mit írsz be. Ha elfelejted egy dokumentum, táblázat vagy prezentáció jelszavát, nem fogod tudni megnyitni.

Ha az Office-t macOS alatt használod, a folyamat némileg másképp zajlik: Nyisd meg a felül lévő szalagmenüben az Áttekintés lapot, majd kattints a Védelem gombra a jelszó megadásához. (A gomb felirata kissé eltérő lesz attól függően, hogy melyik programban van).

További módszerek a fájlok titkosításához

A fájlok tárolása felhőalapú tárolókban (például a Google Drive-ban) az egyik lehetőség: A fájlok megosztása ezeken a szolgáltatásokon általában felhasználónevet és jelszót igényel a bejelentkezéshez, így a fájlok így biztonságban vannak.

Néha vannak extra funkciók is. A Dropbox esetében például a mappamegosztás webes felületen a Beállítások gombra kattintva a Ki férhet hozzá a Jelszóval rendelkező személyek közé adhatsz több személyt – így a hozzáféréshez egy egyedi URL és egy jelszó is szükséges.

Ha további lehetőségre van szükségd, hozz létre egy jelszóval védett archívumot, amely tartalmazza a biztonságban tartandó fájlt vagy fájlokat. A 7-Zip egy ingyenes eszköz Windowshoz, amely például jelszóval védett archívumokat képes létrehozni.

Ha fájljaid külső merevlemezen vannak, titkosíthatod az egész meghajtót, és jelszóval védekezhetsz a nem kívánt hozzáférés ellen: Windowson kattints jobb gombbal a meghajtóra a Fájlkeresőben, és válasszd a BitLocker bekapcsolása lehetőséget; macOS-en pedig a Lemezkezelő programon keresztül tudod titkosítani a meghajtót

Harmadik féltől származó alkalmazások, például a VeraCrypt (ingyenes Windows és macOS esetén egyaránt) szintén képesek titkosítani a meghajtókat, és egyúttal jelszóvédelmet is hozzáadni. Ez ésszerű választás, ha érzékeny adatokat helyezel el egy hordozható tárolóeszközön.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.