Mi az a Telegram és hogyan működik

A Telegram egy népszerű, multiplatform üzenetküldő alkalmazás, amelyet széles körben használnak, mivel továbbfejlesztett adatvédelmi és titkosítási funkciókat kínál, valamint támogatja csoportos csevegési funkciókat. Emellett nem kötődik más közösségi médiaplatformokhoz (a Facebook Messenger és a WhatsApp például a Facebook tulajdonában van), ami egyesek számára vonzóbbá teszi a szolgáltatást.

Mi az a Telegram és hogyan működik

Az alkalmazás többplatformos, az alkalmazás iOS, Android, Windows, Mac és Linux operációs rendszerekre is elérhető. A Telegramot webböngészőből is használható.

Amit a Telegram adatvédelméről és biztonságáról tudni kell

A Telegram jellegzetessége a végponttól-végpontig tartó titkosítás, de fontos tisztában lenni azzal, hogy nem minden Telegramon belüli kommunikáció rendelkezik ilyen szintű adatvédelemmel. A legtöbb üzenet ügyfél-kiszolgáló közötti titkosítást használ, ami kevésbé biztonságos, mint a végponttól végpontig, de lehetővé teszi, hogy más eszközökről, többek között az internetről is hozzáférjen a Telegram-csevegésekhez.

A valódi végponttól-végpontig titkosításhoz a Telegram Titkos csevegés funkcióját kell használni. Ezek a titkos csevegések lényegesen nagyobb biztonságot nyújtanak, de csak arról az eszközről érhetők el, amelyen az üzenetet küldted.

A Telegram adatvédelme és biztonsága részben azért tekinthető megbízhatónak, mert a szolgáltatás API-ja nyílt forráskódú, és bármely fejlesztő számára integrálható.

A Telegram előnyei és hátrányai

Ha már használsz egy másik alkalmazást az egyéni és csoportos csevegésekhez, akkor lehet, hogy nem találod elég meggyőzőnek a Telegramot ahhoz, hogy használd. De ha egy rendkívül biztonságos üzenetküldő alkalmazást keresel, amely sziklaszilárd biztonsággal és adatvédelemmel rendelkezik, a Telegram megfelelhet a célnak. Íme néhány előnye és hátránya a Telegram használatának:

Előnyök

  • Végponttól-végpontig tartó titkosítás: A Titkos csevegés mód használatakor a kommunikáció végponttól végpontig teljesen titkosítottt. Végponttól-végpontig titkosítást olyan alkalmazásokban is megtalálhatod, mint a WhatsApp és a Signal.
  • Önmegsemmisítő üzenetek: A titkos üzenetek beállíthatók úgy, hogy egy meghatározott idő elteltével önmegsemmisítőek legyenek, ami még biztonságosabbá teszi az üzeneteket. Ez hasonló ahhoz, amit az olyan alkalmazásokban is elérhető, mint a Snapchat, az Instagram és a Facebook Messenger.
  • Nagy fájlméret: A Telegram támogatja a 2 GB méretű fájlok küldését. Ez az egyik olyan terület, ahol a Telegram gyakorlatilag az összes többi üzenetküldő alkalmazást legyőzi. Egyedül a Skype közelíti meg ezt a szintet, amely 300 MB-os fájlokra korlátozza a maximális méretet. A legtöbb alkalmazás ennél sokkal korlátozottabb – a WhatsApp például csak 16 MB-os fájlt enged küldeni.

Hátrányok

  • Korlátozott felhasználói bázis: Bár a Telegramnak több százmillió aktív havi felhasználója van, ez még mindig jelentősen kisebb, mint a WhatsApp vagy a Facebook Messenger több mint 1 milliárd aktív felhasználója. Ez azt jelenti, hogy jó esély van arra, hogy a barátaid és ismerőseid nem használják az alkalmazást.
  • Az „ismerősöd csatlakozott a telegramhoz” üzenetek sérthetik az adatvédelmet: Az egyik fő ok, amiért sokan csatlakoznak a Telegramhoz, hogy biztonságos és privát üzeneteket küldhessenek. Ezért frusztráló, hogy az alkalmazásban már meglévő kapcsolataidat értesítik, ha csatlakozol.
  • Összeesküvés-elméletek és gyűlöletcsoportok gyűjtőhelye: A Telegram a fokozott biztonság és a megengedő tartalmi irányelvek miatt sok ilyen csoport számára vonzó gyülekezőhellyé vált, bár a Telegram fokozta erőfeszítéseit a gyűlöletcsoportok és szélsőségesek által működtetett fiókok letiltására.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.