Hogy működik az ózongenerátor

Az ózongenerátor vagy ózonkészülék olyan eszköz, amely a különböző forrásokból, például a környezeti levegőből, száraz levegőből vagy koncentrált oxigénből származó oxigént ózonná alakítja. Az ózongenerátorok úgy állítanak elő ózont (O3), hogy energiát adnak az oxigénmolekuláknak (O2), aminek hatására az oxigénatomok szétválnak, és átmenetileg újra egyesülnek más oxigénmolekulákkal. Az ózont ezután vízfertőtlenítésre és levegőtisztításra használják. Az ózongenerátorok lehetnek kis kézi méretűek, de akár egészen a nagyméretű ipari modellekig, amelyek óránként több száz gramm ózont képesek előállítani. Az ipari ózongenerátorok nagyon hasonlóan működnek, mint a környezeti levegővel működő egységek, kivéve, hogy nagyon tiszta és nagyon száraz levegőre vagy oxigénre van szükségük, és kifejezetten a nagyon magas ózonkoncentráció előállítására tervezett koronacellával rendelkeznek.

Az ózongenerátorok elektromos töltést alkalmaznak az áthaladó levegőre. Ezáltal néhány normál oxigénatomot instabil egyes atomokra bont, amelyek más oxigénmolekulákhoz kapcsolódva ózont képeznek.

Hogy működik az ózongenerátor
Kép forrása: https://ozonesolutions.com/blog/how-an-ozone-generator-works/

Miután az ózon keletkezett, reakcióba lép a szennyező anyaggal, baktériummal, vírussal vagy penésszel, és egy oxidációnak nevezett folyamat révén kevésbé összetett (és általában kevésbé káros) molekulákra bontja azt. Az az ózon, amely nem lépett reakcióba más molekulákkal, idővel oxigénné bomlik. Az ózonozás megsemmisíti a szagokat, és fertőtleníti a levegőt, a vizet és más anyagokat. Még az USDA és az FDA is engedélyezte az élelmiszereken való alkalmazást.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.