Honnan tudom hogy egy festmény eredeti

Hogyan állapítható meg, hogy egy festmény eredeti, nyomtatás vagy reprodukció-e

Leigh Keno, a Keno Auctions alapítója és az Antiques Roadshow szakértő értékbecslője több mint négy évtizede foglalkozik a művészetek és régiségek világával. A Christie’s aukciósház korábbi értékbecslési alelnökeként Leigh Keno széleskörű tapasztalattal rendelkezik az amerikai és európai díszítő- és képzőművészeti alkotások terén, és hosszú pályafutása során festmények széles skáláját értékelte, árverezte el és adott tanácsokat.

Honnan tudom hogy egy festmény eredeti

Az eredeti festményeket szívesen vásárló magánszemélyek gyakran küzdenek azzal, hogy kitalálják, melyik festmény valódi, és melyik hamisítvány. Az alábbiakban Leigh Keno néhány módszert ajánl, amelyekkel az emberek gyorsan megállapíthatják, hogy egy festmény eredeti-e, nem pedig lenyomat vagy reprodukció:

Ismerje a művészt

Mielőtt megvásárolná egy művész munkáját, ismerje meg az életművét. Ez magában foglalja a műveik megvizsgálását a stílusjegyek szempontjából, a szignók elemzését, és a festmény készítésekor rendelkezésre álló színek ellenőrzését. Egy egyszerű internetes keresés természetes első lépés ebben a folyamatban. Ha bármi szokatlannak tűnik, akkor a művet szakértőnek kell alaposan megvizsgálnia. Lehet, hogy reprodukcióról vagy nyomatról van szó. A nyomatok tiszta, egyenes élekkel rendelkeznek, amelyeket gyakran a mű elkészítéséhez használt lemez hoz létre.

Használjon nagyítót

A festmény felületének nagyítóval történő vizsgálata az egyik legjobb módja annak, hogy kiszűrje a lenyomatot. Gyakran egy jó minőségű mobiltelefonnal is készíthetünk olyan fényképeket, amelyeken sok minden látszik, különösen, ha különböző „szűrőket” használunk. A nyomatok sok esetben apró színes pontokból állnak, amelyek ismétlődő mintázatban helyezkednek el a festményen. A potenciális vásárlók ezt gyakran nagyítóval is láthatják, kivéve, ha egy Giclée-művet néznek, amely egy meglévő mű reprodukciója, gyakran nagy felbontású fényképről készült, amelyet a művész ráfestett, hogy szimulálja az impasto technikát (a vastag festékrétegek felépítésének textúrája a háromdimenziós hatás elérése érdekében).

Fordítsa meg a festményt

A festmény megfordításával a potenciális vásárlók elemezhetik a festmény készítéséhez használt anyagot. Gyakran előfordul, hogy a festmény megőrizte eredeti hordozóját, amely a rajta lévő vászonhoz viszonyítva vizsgálható. Bizonyos anyagoknak – például magának a vászonnak – sajátos megjelenése és tapintása van, és ezek alapján az egyének képet kaphatnak a festmény koráról. Leigh Keno felidézi, hogy hallott Martin Johnson Heade 19. századi festő egyik remekművéről, és azonnal Texasba repült, hogy megvizsgálja. Miután gondosan átlapozta a több millió dolláros leletet, amelyért a tulajdonos 25 dollárt fizetett, Keno meglátta Heade kedvenc (philadelphiai) keretezőjének címkéjét, valamint az eredeti hosszú drótot és bojtot, amelyre a festményt új korában akasztották – ez nagyon jó támpontot jelentett a mű eredetiségének megállapításához.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.