A beltéri magok csíráztatásához válassz új magokat – a két évnél régebbiek nem biztos, hogy csíráznak -, és olvasd el alaposan a csomagot, hogy a legnagyobb esélyed legyen a sikerre. Egyes zöldség- vagy virágmagok pontos hőmérsékletet igényelhetnek, míg mások esetében a szezon elején kell elkezdeni a csíráztatást, ha hosszú a csírázási idő. Miután áttekintetted a csíráztatási utasításokat, fontold meg az alábbi általános lépések követését:

1. Készítsd elő a vetőmag-indító földkeveréket. Használhatsz a kereskedelemben kapható vetőmag-indító készleteket, más néven palántázó csészéket vagy tőzegcserepeket. Alternatív megoldásként papír tojástartó dobozokat is megtölthetsz termesztőközeggel vagy magindító keverékkel. Bármilyen edényt is használsz, ideális esetben vízelvezető lyukakkal kell rendelkeznie.

2. Helyezd a magokat földbe vagy nedves papírtörlőbe. Kövesd a vetőmagcsomag utasításait, hogy milyen mélyre kell ültetni a magokat. Általában az az ökölszabály, hogy a magokat kétszer olyan mélyre kell vetni, mint a mag szélessége. A kis zöldségmagok, például a paradicsommagok esetében ez körülbelül fél centiméter. A kis magokat enyhén a talaj felszíne alá nyomhatod, nem kell kis lyukakat csinálnod. A nagyobb magokat, például a napraforgómagokat mélyebben a talajfelszín alá kell ültetni. A talaj nélküli és potenciálisan gyorsabb csírázás érdekében a magokat nedves papírtörlőre helyezheted, és műanyag zacskóval letakarhatod. Ezzel a csíráztatási módszerrel valószínűleg kevesebb mint egy hét alatt apró csírák jönnek létre.

3. Fedd le a csírákat egy műanyag zacskóval vagy fedéllel. Egy miniatűr barkácsüvegház létrehozásához lazán fedd le a palántákat – akár földben, akár papírtörlőben vannak – egy műanyag zacskóval, műanyag fóliával vagy átlátszó műanyag fedéllel. A kereskedelemben kapható magvető készletek gyakran tartalmaznak egy fedelet, amely ráilleszthető a palánták tálcájára.

4. Helyezd a magokat meleg helyre. Ellenőrizd a vetőmagcsomagokon az egyes növények számára ideális talajhőmérsékletet. Ezután helyezd a palántanevelő tálcát egy részleges napfényt kapó ablakpárkány elé, vagy helyezd a palántanevelő készleteket egy fűtőszőnyegre az egyenletes hőmérséklet és fény fenntartása érdekében. A déli fekvésű ablakok általában jól működnek. Kerüld a forró, közvetlen napfényt, mert az elpusztíthatja a palántákat. A legnagyobb sikert általában akkor érheted el, ha a palántákat 20-22 celsius-fokos szobahőmérsékleten neveled.

Hogy kell csíráztatni

5. Tartsd nedvesen az ültetőkeveréket. A magvaknak hőre és állandó nedvességre van szükségük a csírázáshoz. Használj szórófejes flakont, hogy a földet egyenletesen nedvesen tartsd. Kerüld a magok túlöntözését vagy áztatását.

6. Ritkítsd meg a palántákat, hogy nagyobb növényeket neveljen. Amint a magok kicsíráznak, és látod, hogy a nedves papírtörlőből kis gyökerek bújnak elő, átültetheted a csírákat palántázó készletekbe vagy virágcserépbe. Egy vagy két csíra kivételével minden csírát távolíts el egy csipesszel. Tartsd meg a legnagyobbnak és legegészségesebbnek tűnő csírákat, a többit pedig távolítsd el. Tartsd továbbra is nedvesen a talajt, de gondoskodj a jó levegőztetésről.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.