Hogy látnak a kutyák

Mennyire jó a kutyák látása?

Milyen a kutyák látása a miénkhez képest? Erre nincs egyszerű válasz, mivel a kutyák bizonyos szempontból rosszabbul látnak, más területeken viszont jobban. Íme, hogyan áll a kutyák látása a látásélesség, a perifériás látás, a mozgásérzékelés, a színlátás és a sötétben való látás terén.

A kutyáknak 20/20-as látásuk van?

A kutyák nem látják olyan jól a tárgyakat, mint az emberek. A normál emberi látás 20/20. A legtöbb kutya látásélessége 20/75, ami azt jelenti, hogy a kutyának 20 lábnyi távolságra kell lennie ahhoz, hogy egy tárgyat ugyanolyan jól lásson, mint egy ember 75 lábnyi távolságra. A labrador, amelyek egy olyan fajta, amelyet általában látó kutyaként használnak az emberek számára, jobb látással rendelkeznek, amely közelebb van a 20/20-hoz.

A kutyák rövid- vagy távollátók?

A kutya látása homályos. Ha a kutya ember lenne, akkor rövidlátónak minősülne, és szemüvegre lenne szüksége, hogy távolabbi tárgyakat is lásson, például a táblát az osztályteremben vagy egy közlekedési táblát.

Mennyire jól látják a kutyák a mozgó tárgyakat?

A kutyák retinájában több látó csáp van, mint az emberekében. A látó csápok érzékenyek a formára, a mozgásra és a gyenge fényre. A kutyák sokkal jobban látják a mozgó tárgyakat, mint az álló tárgyakat, és 10-20-szor nagyobb mozgásérzékenységgel rendelkeznek, mint az emberek.

A kutyák ennek következtében képesek érzékelni a testtartás és a mozgás apró változásait. Ez az egyik oka annak, hogy a kutyákat kézmozdulatokkal, néma jelzésekkel lehet kiképezni.

Hogy látnak a kutyák

Látnak a kutyák a sötétben?

A kutyáknak számos anatómiai előnye van, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy jobban lássanak a sötétben, mint mi:

  • Több pálcika van a retinájukban, amelyek jobban működnek félhomályban.
  • Nagyobb pupillák, amelyek több fényt engednek a szembe.
  • A szemlencse közelebb van a retinához, így a kép világosabbá válik.
  • A tapetum lucidum, amely visszaveri a fényt, így jobb éjszakai látást tesz lehetővé.

A kutyák látják a színeket?

A kutyák látják a színeket, de csak a kék és a sárga árnyalataiban. Mivel a kutyák csak két színt látnak, dichromatikus látásuk van. A szürke árnyalatait is látják. Az olyan színek, mint a vörös, a narancs és a zöld, kívül esnek a kutyák színspektrumán, ezért ezeket a színeket a kutyák nem látják. Ez az oka annak, hogy a vadászok narancssárgát viselhetnek, hogy a többi vadász számára láthatóak legyenek, de az állatok számára nem. Az embereknek úgynevezett trikromatikus látásuk van, ami azt jelenti, hogy sokkal több színt látunk, mint a kutyák.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.