Hogy űzzük el a darazsakat

Hogy űzzük el a darazsakat

Szegfűszeg-geránium-citromfű olajkeverék

A Journal of Pest Management Science című folyóiratban közzétett kutatás szerint a szegfűszeg, a geránium és a citromfű illóolajok kombinációja sikeresen taszította el a darazsakat. Keverjen össze néhány cseppet mindegyik olajból vízzel és mosogatószerrel egy szórófejes flakonban, és kenje be a háza külső felületeit, ahol a darazsak szeretnek fészket építeni: az eresz alatt, a tornác tetején és más párkányokon és réseken. Dr. Fredricks szerint a különböző fajok különböző helyeken építenek fészket. Míg a lopódarázs és a papírdarazsak függő fészkeket építenek, a hétköznapi darazsak inkább a föld alatt vagy üres helyeken, például üreges fák belsejében fészkelnek.

Mivel az összes ilyen terület teljes lefedése illóolajokkal nem lenne praktikus, célozza meg azokat a helyeket, ahol korábban régi fészkeket talált, mivel a papírdarazsak hajlamosak ugyanezeken a helyeken új fészkeket építeni – írja a Clemson Egyetem Cooperative Extension Service.

Szappan és víz

Chris Walker, egy délkelet-pennsylvaniai környezetbarát darázseltávolítási szakértő szerint a kisebb lógó fészkeket két evőkanál mosogatószappan keverékével kezelheti, amelyet egy vízzel teli szórófejes flakonba tesz. „A szappan eltömíti a légzőpórusaikat (az úgynevezett spirálokat), és szinte azonnal elpusztulnak” – mondja Walker.

Borsmentaolaj

A borsmentaolaj szintén hatékony lehet a darazsak elriasztásában, a Journal of Pest Management Science című folyóirat ugyanezen tanulmánya szerint.

Darázscsapdák

A darázscsapdák úgy működnek, hogy a rovarokat egy tartályba csalogatják valamilyen csábító finomsággal, például cukros vízzel, majd megakadályozzák a menekülésüket. Öt perc alatt elkészítheti saját maga, ha lefűrészeli egy kétliteres palack tetejét, és az aljába fordítja, vagy egy kis lyukat vág a tetején.

Walker azonban megjegyzi, hogy a csapdák valószínűleg nem fogják teljesen megoldani a problémát, mert előfordulhat, hogy végül az udvaron átutazó darazsakat fogja el, nem pedig azokat, amelyek problémás fészket építenek. Ha csapdát használ, a legjobb, ha megpróbálja megtalálni a fészket, és a csapdát a bejáratához közel helyezi el.

Tartsa elfedve az élelmiszert és a szemetet

A University of New Hampshire Cooperative Extension szerint a darázsproblémák általában azokban az udvarokban súlyosbodnak, ahol sok a táplálékforrás a szabadon hagyott szemét, az újrahasznosító edények és a komposztálásra kerülő élelmiszer-anyag formájában. Győződjön meg róla, hogy a szemetesek fedelét szorosan lezárja. „A biztonságos zárófedéllel ellátott kukák ideálisak, de egy pár bungee-zsinór is megteszi a hatását” – mondja DiClerico. Megfontolhatja a beltéri komposztálást is, ha úgy találja, hogy a komposztkupac problémákat okoz.

„A háztáji grillpartik betolakodóiként a szúrós rovarokat vonzzák az édességek és a húsok, és így az emberek is” – mondja Dr. Fredericks. Azt javasolja, hogy „töltsünk a dobozos italokat poharakba, ha hideg italokat fogyasztunk a szabadban. A darazsakról ismert, hogy bemásznak a dobozokba, és megcsípik, amikor egy gyanútlan ember belekortyol”. Általánosságban elmondható, hogy a cukros italokat és minden élelmiszert lehetőleg ne tegyünk elérhető közelségbe.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.