Honnan lehet tudni hogy hány éves a kutya

1. lépés
Nyissa ki a kutya száját, hogy láthassa az összes fogát. Az ehhez nem szokott kutyák ellenállhatnak, ezért készüljön fel arra, hogy szükség esetén állatorvossal kell elvégeztetnie az ellenőrzést. A kényelmetlenül érző kutya esetleg erőteljesen visszahúzódhat, megpróbálhatja távol tartani a száját Öntől, sokat nyalogathatja az ajkait, vagy megfeszítheti az állkapocsizmait. A nagyon ideges kutyák esetleg morognak. Ne hagyja figyelmen kívül ezeket a figyelmeztetéseket. Ezen jelek bármelyike azt jelenti, hogy itt az ideje, hogy az állatorvos közbelépjen.

2. lépés
Nézze meg, hogy van-e kölyökfoga, felnőtt foga, vagy a kettő keveréke. A kölyökfogak általában sokkal kisebbek, mint a felnőtt fogak; nagyon élesek és általában fényes fehérek.

3. lépés
Ellenőrizze, hogy mind a 28 tejfoga a helyén van-e. Ha igen, akkor valószínűleg 8 hetes és 3 hónapos kora között van. Ha még mindig bújnak ki a tejfogai, akkor ennél fiatalabb, ami azt jelentheti, hogy különleges gondozásra szorulhat; a 8 hetesnél fiatalabb kölyökkutyáknak az anyjukkal kell élniük. Ha ez a helyzet, kérjen tanácsot állatorvosától.

4. lépés
Határozza meg, hogy a maradandó metszőfogai – az elülső fogak – megvannak-e. Ezek általában az első állandó fogak, amelyek megjelennek, és ha látja őket, az azt jelenti, hogy a kölyök körülbelül 4 hónapos, plusz-mínusz néhány hét. A szemfogak általában utoljára jönnek ki, így ha még nem látja őket, akkor valószínűleg 6 hónapos vagy annál fiatalabb.

5. lépés
Ellenőrizze, hogy minden rendes foga megvan-e, vagyis túl van-e már a kölyökkori stádiumon. Ha a legtöbb vagy mind a 42 felnőtt foga megvan, akkor körülbelül 5-7 hónapos lehet. Ha ezt a pontot elérte, a fogak színe és állapota, nem pedig a típusuk vagy számuk alapján lehet következtetni a fogak korára.

6. lépés
Nézze meg, hogy a fogai többnyire fehérek-e, vagy csak egy kicsit tompák, és a hátsó fogakon kezd-e sárgás fogkő képződni. Ha igen, a kutya körülbelül 1-2 éves lehet. Ha az összes fogán látható némi fogkő, és a fogak tetején kopott helyek láthatók, akkor a kutya 3-5 éves lehet. Ha sok a fogkő és a fogak kopása, valamint pigmentfoltok vannak az íny mentén, akkor a kutya 5 és 10 év közötti, az erős kopás, a hiányzó fogak és a sok fogkő pedig 10-15 éves korára utal.

Honnan lehet tudni hogy hány éves a kutya

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.