Hogyan termesszek tököt?

Számos tökfajtát szuperegyszerű a kertben termeszteni, bár sok helyre lesz szükséged! Az indák a fajtától függően minden irányban háromtól 15 láb hosszúságig terjedhetnek. A tököt inkább magról termessze, mint fiatal palántákból, amelyek nem mindig szeretik, ha megzavarják a gyökereiket, és lassan indulnak be (ráadásul a magok sokkal olcsóbbak). Ültesse a magokat teljes napfényre (6 vagy több órányi közvetlen napsütés), miután minden fagyveszély elmúlt, mert hideg talajban nem csíráznak jól, és még az enyhe fagyot sem tűrik.

Olvassa el a csomagolás címkéjét is, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a magok időben a földbe kerülnek-e a terméshez; keresse a címkén az „érésig hátralévő napokat”, majd számolja vissza a területének első várható fagynapjától. Ha túl későn ültet, a tök nem lesz szedhető a hideg időjárás beállta előtt. A granulált, elnyújtott hatóanyag-leadású műtrágya segíthet táplálni őket az egész szezonban.

Hogyan termesszek tököt?

Hogyan arassam le a tököt?

Amikor eljön a betakarítás ideje, akkor szedje le a nyári tököket, amikor azok 6-8 hüvelyk hosszúak (az ideális méret a fajtától függ, ezért olvassa el a csomagolás címkéjét az ajánlásokért). Általában ne hagyja, hogy megnőjenek, mert hajlamosak a magvas és szivacsos érésre. A téli sütőtök akkor kész, amikor a héja kemény, és nem lehet könnyen kilyukasztani a körmünkkel. Az indának is barnássá kell válnia és el kell halnia.

Ha nyári tököt vásárol a piacon, keresse a kemény tököket, amelyeken nincsenek lyukak vagy puha foltok, és egy héten belül használja fel őket. A téli tök esetében ügyeljen arra, hogy olyan tököt válasszon, amelynek héján nincsenek penészes foltok vagy horpadások, ami csökkenti a tárolási idejüket. Hűvös, száraz helyen (hűtőszekrényre nincs szükség!) akár több hónapig is eltarthatók. A téli tökfélék héját általában el kell távolítania fogyasztás előtt, bár a nedvesség megőrzése érdekében a tökeket sértetlen héjjal is megsütheti.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.