Hány menetből áll egy UFC küzdelem?

Olyan egyszerű a kérdés, mint a negyedórák a fociban vagy a periódusok a jégkorongban: hány menetből áll egy Ultimate Fighting Championship küzdelem? A válasz már nehezebb: Attól függ, hogy milyen típusú küzdelemről van szó és mikor. Miközben a UFC és általában a vegyes harcművészetek évről évre nőnek a részvétel, a Pay-per-View vásárlások és az ESPN élő közvetítések tekintetében, ezzel a növekedéssel együtt a szabályok és a struktúra finomítása is történt az elmúlt 27 év során. Tehát ahhoz, hogy választ kapjunk a UFC-meccsek meneteinek kérdésére, vissza kell mennünk a kezdetekhez.

Kezdetben az MMA látnoka, Art Davie hozta létre a UFC-t. Az 1993. november 12-én, a Colo állambeli Denverben megrendezett esemény struktúráját egy egyéjszakás March Madness-stílusú sorsolásként alakították ki, ahol a győztes harcosok addig jutottak előre a csoportban, amíg egy bajnok nem került ki. Csak férfiak voltak, puszta kézzel, fogások nélkül és minimális szabályokkal. Nem voltak menetek sem, a küzdelmek a Fight Club stílusában addig tartottak, amíg az egyik fickót ki nem ütötték vagy le nem adták. Hihetetlenül izgalmas lehetett. De lehetett borzasztóan unalmas is.

Hány menetből áll egy UFC küzdelem?

Ez a körök nélküli filozófia megmutatta végzetes hibáját az 1995-ös UFC 5-ben, amikor a bosszúra éhes Ken Shamrock az első percben rálőtt a korábbi bajnok Royce Gracie-re egy sokat hangoztatott szuperharcban. A két bunyós a következő 29 percben a szabályos menetben fekve maradt, a pozícióért küzdöttek, és hatástalan ütéseket mértek egymásra, miközben Shamrock ballon méretű izmai egyre jobban izzadtak. A UFC pánikba esve egy játéktéren hozott egy döntést, hogy meghosszabbítsák az ötperces hosszabbítást. John McCarthy bíró még fel is állította a bunyósokat, hogy újrakezdhessék, de hiába: Gracie lőtt először, és bár Shamrock egy jobb keresztet vágott neki, amely egy egérrel a szeme alatt kivirágzott, a küzdelem a kialakult vízszintes patthelyzetben folytatódott még öt percig, mielőtt döntetlennek ítélték. A harcosok megölelték egymást; a közönség kifütyült. Már akkor, amikor szemcsés VHS-en vagy Pay-Per-View-n nézték, nyilvánvaló volt, hogy a sportágnak változnia kell.

A következő versenyek során a küzdelmek időkorlátjait fokozatosan csökkentették, és egy lépcsőzetes struktúrát alakítottak ki, amely a korábbi meneteknek kevesebb időt adott, és a győzelmek révén egyre hosszabb lett, ahogy a harcosok feljebb jutottak. De még mindig nem voltak formális időtartamok egészen az 1999-es UFC 21-ig, amikor is bevezették a kör alapú rendszert. Az előcsatározások két ötperces menetből álltak, a két menet között egy perc pihenővel; a főmérkőzések három ötperces menetből; a bajnokságok pedig öt öt ötperces menetből. Ez az esemény volt az első, ahol bevezették a bokszhoz hasonló pontozási rendszert, ahol a harcosokat 10 pontos rendszerben értékelték minden menetben. Ha a küzdelem „végigment”, a győztest a pontozólapok alapján döntötték el. A forduló alapú struktúrát 2000-ben formalizálták a vegyes harcművészetek egyesített szabályaival, amelyet a UFC-n kívüli szervezetek is használnak.

2011-ben Dana White, a UFC elnöke bejelentette, hogy minden főmérkőzés, függetlenül attól, hogy bajnoki címről van-e szó, öt öt ötperces menettel hosszabbodik. Az elő- és főmérkőzéseket három menetre formalizálták. A nők, akik 2012-ben kerültek be először a UFC-be, szintén ugyanazt a szerkezetet követve tartják be a férfiakkal azonos menetidőt és -számot. És itt tartunk ma.

Mint minden olyan szervezetnél, amely saját szabályokat alkot, előfordul némi eltérés, és időnként előfordulnak hárommenetes főmérkőzések, általában előre nem látható körülmények, például sérülés vagy betegség miatt. Zabit Magomedsharipov 2019-ben egy hárommenetes headlinerben legyőzte Calvin Kattart, miután a sérülés miatt egy korábbi kártyáról elhalasztott mérkőzésük későn került be a UFC Fight Night 163-hoz az ESPN+-on keresztül, amikor az eredeti headlinerek fertőzés miatt kiestek (durva). Ugyanebben az évben a jelenlegi középsúlyú bajnok Israel Adesanya és a korábbi bajnok Anderson Silva közötti mérkőzést hárommenetes főcímdöntőből hárommenetes headlinerré emelték, amikor az eredetileg tervezett headliner mérkőzés egy harcos sérülése miatt kiesett. Így megy ez, és a kisebb morgolódásokon túl a UFC rajongóknak nagyjából mindegy, hogy öt vagy három menetes lesz, amíg versenyképes küzdelmet látnak.

De hamarosan lehet, hogy mégis. Bár vannak kivételek, mint például a 2019-es Jorge Masvidal TKO-ja Ben Askren ellen egy olyan rövid küzdelemben, amiből akár egy GIF-et is lehetne készíteni (körülbelül öt másodperc), a legújabb trendek azt mutatják, hogy a küzdelmek többsége végig és döntésig tart. „A bunyósok támadóereje mindig is kivételes volt, és folyamatosan javult” – írja Ewan Lavender statisztikus – „de a védekezésük az olykor nem létezőből alapvető fontosságúvá vált, és ez a fő oka annak, hogy egyre kevesebb bunyóst ütöttek ki vagy adtak le”. Ha tehát a szurkolók nem akarnak kiütést látni, akkor miért ne akarnák hosszabb ideig látni a bunyósokat harcolni?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.