Hogyan kell viselni egy szmokingot

Kétségtelen, hogy egy férfi akkor nézhet ki és érezheti magát a legöltözöttebben, ha szmokingot visel? A szmoking méltó helyet vívott ki magának a klasszikus, időtlen férfiruházat évkönyveiben. A szmoking, ahogyan ma ismerjük, az 1860-as években kezdett kialakulni, a mindig elegáns VII. Edward herceg által kedvelt, aki a hosszabb, hagyományosabb frakk helyett a rövidebb szmokingzakót választotta, az esküvőtől a fekete nyakkendős vacsorákig, és a sztárok vörös szőnyegén is látható.

Ez csak a jéghegy csúcsa, mert a szmokingok manapság legendásan alkalmasak arra, hogy egy férfi jól nézzen ki és a legjobban érezze magát. A szmokingoknak különböző stílusai és fajtái vannak (erről egy perc múlva bővebben), de a szmoking legelterjedtebb és leghagyományosabb formája egy fekete szmokingzakót – amely különbözik a hagyományos fekete öltönyzakótól vagy blézertől – egy hozzá illő fekete nadrággal párosít. Szögezd le, hogyan kell viselni ezt a fajta szmokingot, és máris jó úton haladsz a lenyűgöző öltözködés felé a következő ultra-formális eseményen. A szmoking, az alkalomra való tekintettel, mindenképpen az egyik legjobb öltöny a férfiak számára a csúcsminőségű stílus érdekében.

Több mint érdemes felfrissülni (vagy egy kezdő tanfolyamot végezni) a szmoking viseléséről, ahogyan újra előkerülünk a hétköznapi időkből, és lassan, de biztosan visszatérünk a világba. Ha azon gondolkodsz, hogy mit vegyél fel egy esküvőre – és ha történetesen te is a násznéphez tartozol -, akkor valószínűleg szmokingot fogsz viselni. Ha pedig egy nagyobb eseményre, jótékonysági vacsorára, vörös szőnyeges eseményre vagy valami hasonlóra készülsz, akkor egy elegáns és éles szmoking mindenképpen szerepel a viseletek listáján.

Ha az apró részleteket jól veszed figyelembe, akkor máris jó úton haladsz, hogy pontosan tudd, hogyan kell szmokingot viselni a mai korban.

Amit a szmoking viseléséről tudni kell

  • Tudd, hogy mivel dolgozol! A legtöbb szmoking egy meghatározott szmokingzakóból, egy hozzá illő szmokingnadrágból (jellemzően a deréktól a szegélyig futó függőleges selyemcsíkkal kialakított), egy mellényből vagy nyakkendőből és fekete lakkcipőből áll. A szmokingzakó általában sál- vagy csúcsgalléros hajtókával rendelkezik, általában könnyű, fényes anyagból készül, hogy jobban kiemelkedjen a fekete vagy tengerészkék színű zakó testéből. A szmokingkötő lényegében a derékszíj meghosszabbítása, amely azt a területet takarja, ahol az ing a nadrágba bújik. Maguk a nadrágok általában lemondanak az övhurokról az oldalsó fülek vagy nadrágtartók helyett. A szmokingot pedig leggyakrabban ropogós fehér inggel és fekete csokornyakkendővel viselik, nem pedig hagyományos nyakkendővel. A szmoking tökéletes példája, amely minden ilyen hagyományos részletet helyesen valósít meg, csak nézze meg magát James Bondot.
  • Ismerje a méretét: A szmokingzakó általában kissé hosszabbra szabott, mint a divatosabb öltönyzakó vagy blézer. Ettől függetlenül az illeszkedés alapelveinek ugyanazoknak kell maradniuk. A zakónak magas karimájúnak kell lennie, de még mindig hagyjon mozgásteret. A zakónak át kell ölelnie a vállakat anélkül, hogy túlságosan korlátozna. A szmokingzakónak pedig, amelyen a leggyakrabban egy selyemgomb található az öltönyzakón található két vagy három szarvgomb helyett, nem szabad sem túl szűknek, sem túl bőnek lennie. Ha kétségei vannak: Vegye a szokásos öltönyzakó és nadrág méretét.
  • Ismerje a kiegészítőit: Ha szmokingot bérel egy eseményre egy olyan cégtől, mint a Buy at Generation Tux, akkor a nehéz munkáról már gondoskodtak: A szmokingkölcsönző szolgáltatások veled együtt dolgoznak, hogy betárcsázzák az illeszkedést és a testreszabási lehetőségeket, majd olyan kiegészítőket küldenek, mint az ing (a gombokat fedő szegecsekkel viselve), valamint a lakkcipő. Erről jut eszembe: a fényes bőrből készült lakkcipő a legjobb (és talán az egyetlen) cipő, amelyet a szmokinghoz viselhetsz. A csokornyakkendők közül is választhatsz, de a saját magad által megkötött csokornyakkendők, a la James Bond, általában drágábbak.

Hogyan kell viselni egy szmokingot

A legjobb szmoking megtalálása

  • Béreljük vagy vegyük?: Itt egy ősrégi kérdés – mennyi ideig és milyen gyakran fogod viselni a szmokingodat? Évente többször fogsz formálisan öltözködni? Vagy csak ritkán? Néhány kedvenc márkánk, köztük a Buy at Todd Snyder, gyönyörűen szabott szmokingokat kínál modern színekben és anyagokban, olyanokat, amilyeneket vőlegényként viselne az esküvőjén. Az olyan kiskereskedők, mint a Bonobos, szintén belemártották a lábukat a szabászat világába, finom olasz szmokingokkal. A szmoking bérlése is jól működik, feltéve, hogy ismeri a méreteit, és van elég ideje arra, hogy minden egyéb igényt figyelembe vegyen (pl. a szmokingot más méretre cserélje).
  • Hagyományos vagy modern? Ez a következő pont személyes preferencia kérdése, de ha ismered a leggyakrabban előforduló szmokingtípusokat (a fent említett fekete zakóval és nadrággal, valamint a hozzá illő kiegészítőkkel), akkor talán szeretnél egy kicsit változtatni a dolgokon. Az olyan stílusos hírességek, mint Ryan Gosling, népszerűsítették a szokatlan árnyalatú zakók és nadrágok viselésének gondolatát a vörös szőnyegen (bordó szmoking, valaki?), de légy óvatos: Nem véletlenül profik. Ha kétségeid vannak, maradj letisztult és klasszikus.
  • Feltűnő vagy egyszerű? Ez utóbbit a szmokinghoz viselt kiegészítőkkel kapcsolatban ajánljuk fel. A szmoking zakónak gyakran nincs mellzsebe a zsebkendő számára, de ha van, akkor maradjon a ropogós fehér, egyenes hajtással ellátott zsebkendőnél (ezek az öltöny viseletére vonatkozó tippek hasznosak lehetnek). Ami a karórát illeti, szokatlan, hogy mondjuk rozsdamentes acél búvárórát viseljen a szmokingjához. Válasszon inkább egy ropogós, elegáns fekete bőrórát, visszafogott számlapokkal és dizájnnal. Ezután győződjön meg róla, hogy a szakálla és az arca ápolt, a haja szépen formázott, és hogy a részletekre is odafigyel, mert a többi majd magától megoldódik. Elvégre te vagy a legjobban öltözött fickó a környéken, ha tudod, hogyan kell helyesen viselni a szmokingot.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.