Így kerüld el a kullancsokat túrázás közben

Ha túrázik, valószínűleg tisztában van a kullancscsípéssel járó kockázatokkal. A kullancsok hordozhatják a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi baktériumot. Kullancscsípésből más, kullancsok által terjesztett betegségeket is elkaphat – többek között az Elrichosis és a Rocky Mountain foltos láz. Egyik betegség sem jó, ezért a legjobb, ha túrázás közben elkerüljük a kullancsokat.

A feketelábú kullancs, közismert nevén a szarvaskullancs a leggyakoribb kullancs, amelyről ismert, hogy Lyme-kórt hordoz. De még csak nem is minden szarvas kullancs hordozza a Lyme-kórt. Tehát, ha megharapja egy kullancs, és történetesen szarvaskullancsról van szó, az még nem jelenti azt, hogy Lyme-kórral fertőződött. De ettől még óvintézkedéseket kell tennie a kullancscsípések megelőzése érdekében.

1. lépés: Ne menjen oda, ahol kullancsok tartózkodnak

A kullancscsípés elkerülésének legjobb módja a kullancsok elkerülése. Ez egyszerűen hangzik, és valahogyan egyszerű is. De van egy stratégia, amelyet be kell tartania a kullancsok elkerülése érdekében. Ha teheti, kerülje az olyan túraútvonalakat, amelyek benőtt füves, bozótos vagy erdős területeken vezetnek keresztül. Ha a túra, amire mész, sok bozótosban van, megnő a kullanccsal való érintkezés kockázata. Ha egy terület úgy néz ki, hogy ott kullancsok jól érzik magukat, feltételezzük, hogy lesznek kullancsok.

A kullancsok apró kis rovarok, amelyek arra várnak, hogy egy emlős megtapadjon rajtuk. Gyakran felmásznak egy fűszál tetejére vagy a szélére, és várják, hogy a vacsora elhaladjon mellettük. Ha elkerülöd ezeket a helyeket, valószínűleg nem leszel vacsora.

A nap folyamán rendszeresen végezzen kullancsellenőrzést, különösen bozótos szakaszokon való túrázás után. Miután leült egy kis pihenőre, ellenőrizze, hogy nem másztak-e kullancsok a lábára. Használhat ülőalátétet is, hogy ne üljön közvetlenül a földre vagy a sziklákra.

A kullancsok szeretik a meleg helyeket, ezért különösen alaposan ellenőrizze a térde hátsó felét, a lábai között és a felkarját a hónalja közelében.

2. lépés: Használjon rovarriasztót Azokra az esetekre, amikor mégis érintkezik kullancsokkal, használjon rovarriasztót, hogy elriassza őket. Különösen ügyeljen arra, hogy deréktól lefelé alkalmazza a repellánst, mivel a lábával nagyobb valószínűséggel érintkezhet kullancsokkal.

Ha a teljesen természetes rovarirtó spray-t részesíti előnyben, a citromos eukaliptuszolaj egy tisztességesen hatékony, vegyszermentes megoldás a rovarok elriasztására. A DEET-nél azonban egyetlen rovarriasztó sem működik jobban. A legalább 80%-ban DEET-et tartalmazó kémiai repellensek a leghatékonyabbak a szúnyogok, kullancsok és más bogarak távoltartásában.

A ruháit is kezelheti permetrinnel. Ez egy olyan rovarriasztó szer, amely 6 hétig vagy 6 mosáson keresztül marad a ruháján, attól függően, hogy melyik következik be előbb. A ruhák kezeléséhez akassza fel őket úgy, hogy laposan lógjanak, és alaposan kenje be őket Permethrinnel. Hagyja megszáradni őket viselés előtt.

A rovarirtó spray és a Permethrin kombinációja jó védelmet nyújt a túráid során előforduló kullancsok ellen. Ha olyan területen tartózkodik, ahol nagy a kullancsok koncentrációja, akkor mindkét védekezési módszert érdemes alkalmazni.

3. lépés: Hosszú ujjú és hosszú nadrágot viseljen

Fedje be jobban a bőrét, hogy ne adjon a kullancsoknak kapaszkodót. Viseljen hosszú nadrágot és hosszú ujjú inget. Ha tudja, hogy olyan területen tartózkodik, ahol sok a kullancs, tűrje a nadrágját a zoknijába. Az inget is dugja be a nadrágjába. Lehet, hogy ez egy kicsit hülyén néz ki, de jobb, mint a Lyme-kór.

Ha világos színű ruhát visel, könnyebben észreveszi a ruhájára került kullancsot. A világos színű háttérrel valószínűleg képes leszel észrevenni az apró kis rovart, amikor az a ruhádra kerül.

Van azonban néhány bizonyíték arra, hogy a kullancsokat jobban vonzza a világos színű ruházat. Ez a tanulmány azt találta, hogy a világos színű ruhát viselő embereknél 20%-kal nagyobb valószínűséggel volt kullancs a ruhájukon. A vizsgálatban azonban csak 10 személy vett részt. Ez nem túl nagy mintanagyság.

Tehát mi a legjobb megoldás? Hosszú nadrág és hosszú ujjú ing, az biztos. Ami pedig azt illeti, hogy milyen színű ruhát viseljen, valószínűleg csak kezelje Permethrinnel, amit visel, és viseljen olyan színű ruhát, amilyet szeretne.

Így kerüld el a kullancsokat túrázás közben

4. lépés: Végezzen kullancsellenőrzést a túra után

A túra végeztével alaposan ellenőrizze át kétszer is az összes ruházatát, felszerelését, háziállatát és hátizsákját kullancsok után. A legegyszerűbb, ha a zuhany alatt alapos kullancsellenőrzést végez magadon, és valószínűleg amúgy is szeretnéd, ha a túrán való megizzadás után elvégeznéd.

Zuhanyzás közben futtassa végig a kezét a bőrén, hogy ellenőrizze a kullancsokat. Különösen ügyeljen arra, hogy megvizsgálja a füle körül, a feje és a hajkoronája körül, a hóna alatt, a köldöke belsejében, a lába mögött és a lábai között.

Szerencsére a kullancsok elkerülése elég egyszerű. Ha használsz rovarriasztót, elkerülöd a kullancsok által gyakran látogatott helyeket, és megfelelő ruházatot viselsz, akkor valószínűleg nem lesz gondod a kullancsokkal. Ha olyan helyen túrázik, ahol különösen magas a kullancsok koncentrációja, akkor érdemes néhány extra óvintézkedést tenni. Mindezt felvázoltuk neked.

A legtöbb kullancscsípés május és július között történik, amikor a kullancslárvák nimfává érnek. Sajnos ez a legjobb időszak a túrázásra is. De nem kell elkerülnie az ösvényeket csak azért, hogy elkerülje a kullancsokat.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.