Mi a kardamom és hogyan kell használni?

Lépj arrébb, kurkuma – új szuper fűszer van a városban! Íme minden, amit a fűszeres-édes kardamomról tudni kell.
Akár indiai curryben, akár skandináv süteményekben használjuk, a kardamom egy intenzív, enyhén édes fűszer, amely azonnal melegséget és édességet kölcsönöz bármelyik receptnek. A Közel-Kelet, Észak-Afrika és Skandinávia konyháinak kedvence, ez a fűszer az egyik legdrágább a világon, de erős ízét nem lehet felülmúlni.

Mi a kardamom és hogyan kell használni?

Milyen kardamomot használjak?

A kardamomnak több fajtája létezik, de a fekete és a zöld hüvely a legnépszerűbb.

  • A zöld kardamom gyógynövényes, citrusos, enyhén édes íze egyaránt használható édes és sós ételekben.
  • A fekete kardamom erősebb, mentolos ízét főleg sós ételekben használják.
  • A fehér kardamom valójában fehérített zöld hüvely, és általában enyhébb ízű.

Hogyan főzzek kardamommal?

A kardamomot hüvelyként, magvaként vagy por formájában vásárolhatja meg. A legbátrabb ízért mindig egész hüvelyekkel kezdje, mivel az őrölt kardamom enyhébb. Ha a recept egész hüvelyt kíván, akkor egy serpenyőben közepes lángon enyhén pirítsa meg őket, amíg aromásak lesznek, és tálalás előtt ne felejtse el kivenni őket.

Más receptek a magokat kérik – törje fel a hüvelyeket, és őrölje meg őket a legjobb íz érdekében. Ezt megteheti elektromos fűszerdarálóval vagy a régi módszerrel, mozsárral és mozsártörővel. Legyen óvatos, amikor frissen őrölt kardamomot ad az ételhez: Kevés belőle nagyon sokáig elég. A kardamom gyorsan elnyomhatja a többi összetevőt, ezért fokozatosan adagolja.

A kardamom jól illik a szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, lencséhez, narancshoz, rizshez és más meleg fűszerekhez, például szerecsendióhoz és fahéjhoz. Ideális currykben, teákban, pékárukban (mint ez a gyönyörű kenyér) és kolbászokban.

Van a kardamomnak bármilyen egészségügyi előnye?

Igen! A kardamom nagyszerű A-vitamin-, C-vitamin-, vas- és káliumforrás. A kardamom ugyanabba a családba tartozik, mint a gyömbér és a kurkuma, amelyek mind nagyszerűek az emésztés kiegyensúlyozására, a hányinger és az utazási betegség leküzdésére. Vannak, akik mentolos íze miatt rágják a gumókockákat, mint a rágógumit.

Nézze meg más gyakori fűszerek elképesztő egészségügyi előnyeit.

Mivel helyettesíthetem a kardamomot?

A kardamomot nehéz helyettesíteni, de ha szorult helyzetben van, a fahéj, a szerecsendió, a gyömbér és a szegfűszeg keveréke is működhet.

Ne feledje, hogy a fekete kardamom nem helyettesítheti a zöld kardamomot, de a zöld helyettesítheti a feketét. Az erős, füstös fekete kardamom minden olyan receptet elnyomna, amely zöldet használna.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.