Hogyan kell inni a rumot – A rumivás 5 leghasznosabb szabálya

Bár kétségtelenül finom, a rum a világ egyik legzavarosabb szeszes itala lehet, már csak azért is, mert annyi különböző helyen és annyi különböző módon (fehér, érlelt, agricole, fekete pántlikás, fűszeres stb.) készítik. Jesse Vida, a New York-i BlackTail nevű, kubai tematikájú bár egykori főbárpultosa, aki komoly rumtudással rendelkezik, útmutatást ad.

Nem csak a trópusi italokhoz való

Persze, mindannyian szeretjük a Mai Tais-t, nem is beszélve a mini Frozen Daiquiriről, amit a BlackTail welcome drinkként szolgál fel. De Vida szerint a rumnak van egy hatalmas világa, amit az embereknek fel kellene fedezniük. „Tévedés azt hinni, hogy a rum csak a Mojitókhoz vagy a Frozen Daiquirikhez jó” – mondja Vida. „A rum sokkal többet tud nyújtani. Ne féljünk egy kicsit kilépni a megszokásból”.

Keressen egy olyan csapost, aki ismeri a rumot

Az optimális módja ennek? Keress egy hozzáértő bárpultost, aki kalauzol téged, mondja Vida. „A rumnak sokféle stílusa és alfaja van az egyszerű világos és sötét rumon kívül. Ha olyan bárba mész, ahol a pultosok értenek a dolgukhoz, akkor ezekről lebilincselő beszélgetést folytathatsz”.

A rumot cukornádból készítik, de ez nem jelenti azt, hogy édes is

„Az embereknek tudniuk kell, hogy a rum nem eleve édes” – mondja Vida. „Ez egy melaszból desztillált szesz, amely a cukornádból származó cukorgyártás mellékterméke. Bármi, amit lepárolnak, nem édes”.

Ha azonban már belekortyoltál a rumba, és édességet éreztél, akkor nem képzelődsz. Sok gyártó a lepárlás után cukrot ad hozzá. „Ez nem feltétlenül rossz dolog, ha a nedűnek jó íze van” – mondja Vida, hozzátéve, hogy „sok márka úgy tesz, mintha nem adna hozzá cukrot”.

Igya úgy, mint a whiskyt – egy kis vízzel vagy jéggel.

A legtöbb szeszes italt 40 térfogatszázalékos alkoholtartalomra, azaz 80 százalékos alkoholtartalomra desztillálják, de sok rumot magasabb alkoholtartalommal palackoznak. Az ilyen keményebb rumok esetében „jég vagy egy kis víz hozzáadásával lágyabbá válik, így az alkoholgőzök nem nyomják el a finom ízeket” – mondja Vida. Ökölszabálya: „Azt mondanám, hogy 45 százalékos vagy annál alacsonyabb alkoholtartalomnál érdemes tisztán inni, de ami e fölött van, azt hígítva jobban élvezhetjük”.

Hogyan kell inni a rumot – A rumivás 5 leghasznosabb szabálya

Ez a koktélokra is vonatkozik. Rum Old Fashioned

„Remek módja annak, hogy elkezdjünk rumot keverni a koktélokba, ha otthon bármilyen egyszerű klasszikus koktélba belekeverjük” – mondja Vida. „Egy sötét rum remekül működik a whisky helyettesítésére egy Manhattanben vagy Old Fashionedben. Az ideális otthoni vagy bárpultos ital egy egyszerű, friss Daiquiri-rum, lime és cukor jéggel felrázva és pohárba szűrve. Ezt nem lehet felülmúlni.”

 

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.