Hogy földeljük magunkat számítógép építés közben

Választhat olyan terméket, amely gondoskodik a statikus problémákról, vagy tehet olyan óvintézkedéseket, amelyek csökkentik vagy megelőzik a statikus feltöltődést. Alternatívaként követhet olyan módszereket, amelyekkel saját maga vezetheti le a statikus feltöltődést.

1. Viseljen antisztatikus csuklópántot

Az antisztatikus csuklópántok biztonságosan földelik az ESD-re érzékeny alkatrészekkel dolgozó felhasználókat. A felhasználók a bőrük mellett viselik őket, hogy földelési utat hozzanak létre.

Hosszú ideig tartó viselésre tervezték őket, így kényelmes termék, amely biztosítja, hogy az alkatrészek biztonságban legyenek a statikus feltöltődéstől. Egy vezeték csatlakoztatja őket egy földelődugóhoz, amely biztonságosan levezeti a statikus feltöltődést.

2. Használjon antisztatikus szőnyeget

Ha szeretné egyszerűbbé tenni a számítógép-építést, vásárolhat egy antisztatikus szőnyeget, amely gondoskodik az esetleges ESD-problémákról.

Ezek a szőnyegek gumiból készülnek, és egy alligátorcsipeszhez csatlakozó, rögzített vezetékkel épülnek, amely levezeti a statikus feltöltődést.

A számítógép-tornyot vagy más hardvert könnyen a szőnyegre helyezheti, hogy biztonságban legyen.

3. Válasszon biztonságos munkafelületet

A statikus feltöltődést minimalizálhatja, ha tiszta és kemény munkafelületet választ. Egy íróasztal vagy asztal sokkal jobb választás, mint a szőnyeg. Alaposan tisztítsa meg a felületet, távolítsa el a zsírt vagy szennyeződést, mielőtt alaposan megszárítja a területet.

Kerülje a védőhuzatok, például törölközők vagy takarók használatát, mivel ezek növelik a statikus feltöltődés esélyét.

Hogy földeljük magunkat számítógép építés közben

4. Viselje a megfelelő ruházatot

Ha visszagondolsz a ballonos statikus időkre, talán emlékszel, hogy a gyapjú és a szintetikus ruházat több statikus zavart okoz. A legjobb választás ruházatnak a számítógép építése során a pamut.

Még jobb, ha a ruhákat szárítógépben szárítja a statikus feltöltődés minimalizálására tervezett szárítólemezzel.

5. Menjen mezítláb

A statikus feltöltődés csökkentésének legjobb módja, ha mezítláb járkálsz kemény felületen, például fán, laminált, vinil vagy csempeburkolaton.

Kerülje a zokni viselését, mivel a súrlódás statikus feltöltődést okoz. Ha nem szeretné mezítláb járni, válasszon gumitalpú cipőt vagy papucsot, amely blokkolja a lábai és a padló közötti kapcsolatot.

Ha nincs más lehetősége, mint szőnyeggel borított felületen állni, további lépéseket kell tennie a statikus feltöltődés levezetésére.

Bármilyen felületen is álljon, létfontosságú, hogy a lábát stabilan és mozdulatlanul tartsa, mivel a mozgás növeli a statikus feltöltődés mennyiségét.

6. Használjon párásítót

A statikus feltöltődés száraz körülmények között rosszabb. Ha otthonában száraz a légkör, ami különösen igaz télen, amikor a központi fűtés be van kapcsolva, használhat párásítót, hogy növelje a légkör nedvességtartalmát.

Olcsóbb alternatíva, ha megpróbálsz egy nedves ruhát meleg radiátorra vagy egy vizes tálra helyezni egy ventilátor elé. Ne feledje, hogy a ventilátort tartsa távol a számítógépétől, mivel nem szeretné, ha nedvesség kerülne az alkatrészekbe.

7. Húzza ki a tápegységet

Mielőtt bármilyen munkát elkezdene a számítógépén, mindent ki kell húznia a konnektorból. Lényeges, hogy minden perifériát, például a billentyűzetet, az egeret vagy a webkamerát is.

Teljesen távolítsa el a HDMI-, USB- vagy VGA-kábeleket, hogy biztosítsa, hogy azok ne csatlakozzanak semmihez.

Végül a torony hátulján található kapcsolóval ki kell kapcsolnia a tápegységet. Észre fogja venni, hogy az alaplapon lévő LED-lámpa zöldről pirosra vált, ha ez sikerült.

8. Tárolja a hardvert antisztatikus zsákokban

Az antisztatikus zacskókban szállított alkatrészeket egészen addig kell lezárva hagyni, amíg készen nem áll a használatukra. Ha az utolsó pillanatig lezárva hagyja őket, az csökkenti az elektrosztatikus feltöltődést.

A hardverek védelmére külön is vásárolhat antisztatikus zsákokat.

9. Készítsen házi földelőhuzalt.

Megspórolhatsz magadnak némi pénzt, ha házilag készítesz földelővezetéket. Használjon egy vezető drótot, például rezet, tekerje a csuklója köré, a másik végét pedig csatlakoztassa egy festetlen fémtárgyhoz.

Ennek viselése lehetővé teszi, hogy az esetleges ESD a fémbe ürüljön, és megvédje számítógépét a károsodástól.

10. Használjon fémet a földeléshez

Mivel tudjuk, hogy a fémet használhatja a statikus feltöltődés levezetésére, lehetséges, hogy magának a számítógépnek a fém burkolatát használja a statikus feltöltődés kiküszöbölésére.

Ahhoz, hogy ez a módszer hatékony legyen, rendszeresen meg kell érintenie egy festetlen fémdarabot, mielőtt a számítógép bármely komponensén dolgozna. A jobb eredmény érdekében munka közben egy karját a burkolatra helyezheti.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.