Hogyan nyerik az iparban a hidrogént

Az iparban a hidrogént többféle módon lehet előállítani. Az egyik leggyakoribb mód a vízgőz-desztilláció, amely során a vízgőz (H2O) hidrogént és oxigént tartalmazó összetevőit elválasztják egymástól. A vízgőz-desztillációt olyan hőerőművekben hajtják végre, ahol a vízgőz a közepes vagy magas hőmérsékleten (például 400-1000 °C között) elpárolog, és az elpárolgó vízgőz összetevőit elválasztják egymástól.

A másik gyakori mód a hidrogén előállítására a szénhidrogének hidrogénezése, amely során a szénhidrogének (például a földgáz vagy a szén) hidrogént és szén-dioxidot tartalmazó összetevőit elválasztják egymástól. A szénhidrogének hidrogénezése általában katalitikus hidrogénezéssel történik, amely során a szénhidrogének hidrogént és szén-dioxidot tartalmazó összetevőit elválasztják egymástól katalizátor segítségével.

Az iparban a hidrogént még számos más módon is előállíthatják, például elektrolízissel, amely során az áram segítségével bontják le a vízmolekulákat hidrogénre és oxigénre, vagy a biomassza hidrogénezésével, amely során a növényi eredetű anyagokból nyernek hidrogént.

Hogyan nyerik az iparban a hidrogént

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.