Mi az az IP cím és mire való?

IP-cím meghatározása

Az IP-cím egy egyedi cím, amely egy eszközt azonosít az interneten vagy egy helyi hálózaton. Az IP az „Internet Protocol” rövidítése, amely az interneten vagy helyi hálózaton keresztül küldött adatok formátumát szabályozó szabályrendszer.

Lényegében az IP-címek azok az azonosítók, amelyek lehetővé teszik az információk küldését a hálózaton lévő eszközök között: tartalmaznak helymeghatározási információkat, és elérhetővé teszik az eszközöket a kommunikáció számára. Az internetnek szüksége van arra, hogy a különböző számítógépek, útválasztók és webhelyek között különbséget lehessen tenni. Az IP-címek biztosítják ezt a lehetőséget, és az internet működésének alapvető részét képezik.

Mi az az IP-cím?

Az IP-cím egy pontokkal elválasztott számsor. Az IP-címek négy számból álló számsorral jelennek meg – egy példa a 192.158.1.38-as címre. A számsor minden egyes száma 0 és 255 között változhat. A teljes IP-címtartomány tehát 0.0.0.0.0-tól 255.255.255.255.255-ig terjed.

Az IP-címek nem véletlenszerűek. Matematikai úton állítja elő és osztja ki őket az Internet Assigned Numbers Authority (IANA), az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) egyik részlege. Az ICANN egy nonprofit szervezet, amelyet 1998-ban alapítottak az Egyesült Államokban, hogy segítsen fenntartani az internet biztonságát és lehetővé tegye, hogy mindenki számára használható legyen. Minden alkalommal, amikor valaki domainnevet regisztrál az interneten, egy domainnév-regisztrátort vesz igénybe, aki egy kis díjat fizet az ICANN-nak a domain regisztrálásáért.

Hogyan működnek az IP-címek

Ha szeretné megérteni, hogy egy adott eszköz miért nem úgy csatlakozik, ahogyan azt elvárná, vagy ha hibaelhárítást szeretne végezni, hogy miért nem működik a hálózata, akkor segít megérteni, hogyan működnek az IP-címek.

Az internetprotokoll ugyanúgy működik, mint bármely más nyelv: meghatározott irányelvek segítségével kommunikál az információk átadásához. Minden eszköz ezt a protokollt használva találja meg, küldi el és cseréli ki az információkat más csatlakoztatott eszközökkel. Azáltal, hogy ugyanazt a nyelvet beszélik, bármely számítógép bármely helyen képes beszélni egymással.

Az IP-címek használata általában a színfalak mögött történik. A folyamat a következőképpen működik:

  • Az eszköz közvetve csatlakozik az internethez, először egy internethez csatlakozó hálózathoz csatlakozik, amely aztán hozzáférést biztosít az eszköznek az internethez.
  • Ha otthon van, ez a hálózat valószínűleg az internetszolgáltatója (ISP) lesz. Munkahelyén ez a céges hálózata lesz.
  • Az IP-címét az internetszolgáltatója jelöli ki a készülékének.
  • Az internetes tevékenysége az internetszolgáltatón keresztül megy át, és az IP-címét használva visszairányítja azt Önhöz. Mivel az internethez való hozzáférést ők biztosítják Önnek, az ő
  • feladatuk, hogy IP-címet rendeljenek az eszközéhez.
    Az IP-címe azonban változhat. Például a modem vagy a router be- vagy kikapcsolása megváltoztathatja azt. Vagy felveheti a kapcsolatot az internetszolgáltatójával, és ők megváltoztathatják Önnek.
  • Amikor Ön úton van – például utazik – és magával viszi a készülékét, az otthoni IP-címe nem jön magával. Ez azért van így, mert egy másik hálózatot (egy szálloda, repülőtér vagy kávézó Wi-Fi hálózata stb.) fog használni az internethez való hozzáféréshez, és egy másik (és ideiglenes) IP-címet fog használni, amelyet a szálloda, repülőtér vagy kávézó internetszolgáltatója oszt ki Önnek.

Mi az az IP cím és mire való?

Ahogy a folyamatból is következik, különböző típusú IP-címek léteznek, amelyeket az alábbiakban vizsgálunk meg.

Az IP-címek típusai

Az IP-címeknek különböző kategóriái vannak, és minden kategórián belül különböző típusok.

Fogyasztói IP-címek

Minden magánszemély vagy internetszolgáltatási szerződéssel rendelkező vállalkozás kétféle IP-címmel rendelkezik: a privát IP-címükkel és a nyilvános IP-címükkel. A nyilvános és a privát kifejezések a hálózat helyére vonatkoznak – vagyis a privát IP-cím egy hálózaton belül, míg a nyilvános egy hálózaton kívül használatos.

Magán IP-címek

Minden eszköz, amely csatlakozik az internetes hálózathoz, privát IP-címmel rendelkezik. Ide tartoznak a számítógépek, okostelefonok és táblagépek, de az olyan Bluetooth-kompatibilis eszközök is, mint a hangszórók, nyomtatók vagy okostévék. A dolgok internetének növekedésével valószínűleg egyre több privát IP-címe van otthon. Az útválasztójának módot kell találnia arra, hogy ezeket az elemeket külön-külön azonosítsa, és sok elemnek módot kell találnia arra, hogy felismerje egymást. Ezért az útválasztója privát IP-címeket generál, amelyek egyedi azonosítók az egyes eszközök számára, amelyek megkülönböztetik őket a hálózaton.

Nyilvános IP-címek

A nyilvános IP-cím az egész hálózathoz kapcsolódó elsődleges cím. Bár minden csatlakoztatott eszköznek saját IP-címe van, ezek is a hálózat fő IP-címébe tartoznak. A fent leírtak szerint a nyilvános IP-címet az internetszolgáltatója adja meg az útválasztójának. Az internetszolgáltatók általában nagy mennyiségű IP-címmel rendelkeznek, amelyet szétosztanak ügyfeleik között. Az Ön nyilvános IP-címe az a cím, amelyről az Ön internetes hálózatán kívüli összes eszköz felismeri az Ön hálózatát.

Nyilvános IP-címek

A nyilvános IP-címeknek két formája van: dinamikus és statikus.

Dinamikus IP-címek

A dinamikus IP-címek automatikusan és rendszeresen változnak. Az internetszolgáltatók nagy mennyiségű IP-címet vásárolnak, és azokat automatikusan hozzárendelik ügyfeleikhez. Időnként újra kiosztják őket, és a régebbi IP-címeket visszahelyezik az alapba, hogy azokat más ügyfelek számára használják. Ennek a megközelítésnek az az oka, hogy az internetszolgáltató költségmegtakarítást érjen el. Az IP-címek rendszeres mozgatásának automatizálása azt jelenti, hogy nem kell külön műveleteket végezniük egy ügyfél IP-címének újbóli beállításához, ha például elköltözik. Biztonsági előnyökkel is jár, mivel a változó IP-cím megnehezíti a bűnözők számára a hálózati interfész feltörését.

Statikus IP-címek

A dinamikus IP-címekkel ellentétben a statikus címek állandóak maradnak. Ha a hálózat egyszer kioszt egy IP-címet, az ugyanaz marad. A legtöbb magánszemélynek és vállalkozásnak nincs szüksége statikus IP-címre, de azoknál a vállalkozásoknál, amelyek saját kiszolgálót terveznek üzemeltetni, elengedhetetlen, hogy rendelkezzenek statikus IP-címmel. A statikus IP-cím ugyanis biztosítja, hogy a hozzá kötött webhelyek és e-mail címek következetes IP-címmel rendelkezzenek – ez elengedhetetlen, ha azt szeretné, hogy más eszközök következetesen megtalálják őket a weben.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.