Hogyan kell ásványt gyüjteni vagy bányászni?

Az ásványi anyagok földből történő kinyerésének elsődleges módszerei a következők:

  • Föld alatti bányászat
  • Felszíni (külszíni) bányászat
  • síkvidéki bányászat

A lelőhely elhelyezkedése és alakja, a kőzet szilárdsága, az érctartalom, a bányászati költségek és a nyersanyag aktuális piaci ára a meghatározó tényezők a bányászati módszer kiválasztásakor.

A mélyen a föld felszíne alatt található ércekben található, magasabb minőségű fémércek nyereségesen bányászhatók földalatti módszerekkel, amelyek általában drágábbak. A nagy, lap alakú érctesteket vagy a felszín alatt 300 méternél (1000 láb) mélyebben fekvő érctesteket általában szintén a föld alatt bányásszák. A kőzetet kifúrják és felrobbantják, majd teherautóval, szállítószalaggal vagy felvonóval a felszínre szállítják. A felszínre érve az anyagot egy malomba küldik, ahol az ércet elválasztják a hulladék kőzettől.

A felszínhez közelebb található alacsonyabb minőségű fémércek nyereségesen bányászhatók külszíni bányászati módszerekkel, amelyek általában kevesebb költséggel járnak, mint a földalatti módszerek. Számos ipari ásványt is így bányásznak, mivel ezek az ércek általában alacsony értékűek, és a Föld felszínén vagy annak közelében rakódtak le. A külszíni bányászatban a kemény kőzetet fúrni és robbantani kell, bár egyes ásványok elég puhák ahhoz, hogy robbantás nélkül is bányászhatóak legyenek.

A placer bányászatot arra használják, hogy a mai folyócsatornákban, a tengerparti homokban vagy az ősi patakok lerakódásaiban lévő üledékekből értékes ásványokat nyerjenek ki. A világ titániumának több mint fele a tengerparti dűnék és homokok placer bányászatából származik. A süllyesztett bányászat során a bányászott anyagot átmossák és átmosják, hogy a nehezebb ásványi anyagokat koncentrálják.

Hogyan kell ásványt gyüjteni vagy bányászni?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.