A kóser só a nevét a kóserizálási eljárásról kapta. A kóser só nagy pehelymérete miatt gyakran használják a hús kóserizálása során, mivel jól tapad a húshoz, és a friss húsdarabokból kiszívja a vért és a nedvességet.

Annak érdekében, hogy a kóser eljárás során és a kóser konyhákban használható legyen, rabbinikus felügyelet mellett gyártják és kóser minősítéssel rendelkeznek.

Kóser só vs. asztali só

Az asztali só néhány dologban különbözik a kóser sótól. A legnyilvánvalóbb különbség a szemcseméretben van. Az asztali sónak sokkal kisebb, egyenletesebb kristályai vannak, mint a kóser sónak. Ez az, amire a legtöbb sószóróban számíthat.

Ezenkívül a legtöbb eladott asztali sóhoz kis mennyiségben (egy ezrelék súlyszázalékban) jódot adnak. A jód hozzáadása megelőző intézkedés a jódhiány elkerülése érdekében, amely a gyermekeknél fejlődési elmaradásokat okozhat.

A szuperkóstolók azt állítják, hogy a jódozott és a nem jódozott asztali só között érzékelhető a különbség. Mi nem érezzük a különbséget, de ettől függetlenül nem használjuk főzéshez (még sütéshez sem).

Egy másik figyelemre méltó különbség, hogy az asztali só „sósabbá” teszi az ételt, míg a kóser só sósabbá teszi, de emellett felerősíti az ételek ízét. A paradicsom savanykás ízét kiemeli, a pékárukban és a karamellben a vaníliát, a grillezett húsok ízét fokozza.

Kóser só vs. tengeri só

A kóser sót földalatti sótelepek elpárologtatásából, míg a tengeri sót elpárologtatott tengervízből állítják elő. A nátrium-klorid mellett a sóban nyomokban olyan ásványi anyagok is visszamaradnak, amelyek egykor a vízben oldódtak.

Ez az ásványi anyag hozzáadása egyfajta „terroir”-t ad a tengeri sónak. Emiatt nem főzünk rendszeresen tengeri sóval. Ráadásul a pehelymérete sem egységes, ami megnehezítheti a mérések átváltását.

Ennek ellenére a finom szemcséjű tengeri sót 1:1 arányban felcserélhetjük asztali sóval. Nem javasoljuk, hogy kóser só helyett használd, bár ha mégis szükséged van rá, használd az alábbi átváltási táblázatot, és kezeld úgy, mint az asztali sót.

Sósabb-e az egyik sófajta a másiknál?

Attól függ, hogyan nézzük. Az egyik sófajta nem lehet sósabb, mint a másik, mivel mindegyik 100%-ban nátrium-klorid (NaCl). Ennek ellenére a PepsiCo élelmiszeripari tudósai megtalálták a módját annak, hogy a sókristályok méretének és alakjának megváltoztatásával csökkentsék a nátriumtartalmat a snack-ételekben anélkül, hogy az érzékelt sótartalom csökkenne.

Továbbá, ha a sótartalmat a só térfogata alapján vizsgálja, azt fogja találni, hogy egyes sók sósabbak, mint mások. Hogyan? Minden a sókristályok méretére és alakjára vezethető vissza.

Mi az a kóser só?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.