Mi az a Chromecast?

A Chromecast a televízió HDMI-portjához csatlakoztatható dongle család, amely intelligens funkciókkal bővíti a televízióját.

A Google 2013-ban dobta piacra az első Chromecastot, 2015-ben frissítette a Chromecast 2-vel, majd 2018-ban ismét a Chromecast harmadik generációjával.

2016-ban a Google bemutatta a Chromecast Ultra-t, amely az elődökkel azonos módon működik, de 4K-s streamek közvetítésére is képes. A Chromecast Ultra a Wi-Fi mellett az Ethernet-csatlakozást is támogatja, hogy az igényesebb streamekhez is elég jó kapcsolat álljon rendelkezésre.

2020-ban jelent meg a Chromecast with Google TV, amely más irányba vitte el a Chromecastot.

Ez a modell a korábbi Chromecast eszközök által kínált casting funkciókat biztosítja, de a Google TV-nek és a távirányítónak köszönhetően teljes felhasználói felületet kínál, natív alkalmazásokkal. Ez azt jelenti, hogy nem kell mindent castolni, hanem egyszerűen csak egy streaming stickként használhatjuk, a Roku vagy a Fire TV riválisaként. Gyakorlatilag egyszerűbben használható, mint az összes többi eszköz.

Mi az a Chromecast?

A Google 2022-ben mutatta be az olcsóbb Chromecastot a Google TV-vel. Ez az újabb modell körülbelül feleannyiba kerül, de csak 1080p-ig támogatja a lejátszást, míg az eredeti 4K lejátszást.

Fontos megjegyezni, hogy az alább tárgyaltak nagy része csak a Chromecast és a Google TV-vel ellátott Chromecast oldalára vonatkozik.

A Chromecast az otthoni hálózatra csatlakozik, majd okostelefonjával vezérelhető. Ez lehetővé teszi, hogy megnyisson egy szórakoztató alkalmazást a telefonján, és – a Chromecaston keresztül – lejátsszon tartalmakat a tévéjén.

Fontos, hogy a Google Cast protokollt használja ahhoz, hogy a tartalom megjelenjen a tévéjén, ezért a használt forrásnak támogatnia kell. Az olyan szolgáltatások, mint a Netflix, az Amazon Prime Video, a YouTube, a Chrome (a böngésző), az Android és sok más támogatja a Google Castot, így ez egy nagyszerű platform a streaminghez.

A Google korábban a Chromecast Audio-t is kínálta. A többi Chromecast modellel ellentétben ez nem támogatja a videót, ehelyett az Audio lehetővé teszi a vezeték nélküli „castingot” hangszórókra, és 3,5 mm-es csatlakozóval csatlakozik, bár ez a verzió nem széles körben elérhető – főleg azért, mert az audio castingot ma már széles körben támogatják az okos hangszórók közvetlenül, dongle nélkül.

Hogyan működik a Chromecast?

A castinggal kapcsolatban fontos tisztában lenni azzal, hogy nem arról van szó, hogy a tartalmat a telefonról a Chromecastra küldjük. Az esetek túlnyomó többségében mindössze annyit tesz, hogy a telefonjával megmondja a Chromecast eszköznek, hogy milyen tartalmat kell lejátszania, azáltal, hogy a forrásra mutat. A Chromecast ezután a saját kapcsolatát használja arra, hogy ezt a streamet a lehető legjobb minőségben lekérje.

Ez azt jelenti, hogy ha például egy Chromecast Ultra készüléket csatlakoztat egy 4K-s tévéhez, akkor az olyan 4K-s tartalmakat is le fog játszani, amelyeket a telefonján nem tud megnézni.

Ha azonban a telefont tükrözöd a tévén, vagy egy webhelyet nézel, akkor azt közvetlenül a telefonodról vagy a számítógépedről küldöd a Chromecastra, és mindkettőnek kapcsolatban kell maradnia. Ez a helyzet akkor is, ha az androidos készülék képernyőjét, a Chrome egyik lapját vagy a Chromebook asztali gépét castingolja.

Követelmények

Ahhoz, hogy a Chromecast működjön, be kell csatlakoztatnia egy tévé/kijelző HDMI bemenetébe, valamint tápegységhez kell csatlakoztatnia. A Chromecast esetében ez lehet egy USB-csatlakozó a tévé hátulján. A Chromecast Ultra vagy a Chromecast with Google TV esetében fali aljzatnak kell lennie, különben nincs elég áram a működéshez.

Szükséged van továbbá egy kompatibilis Android- vagy iOS-eszközre, amelyen telepítve van az alkalmazás – immár Google Home néven – legújabb verziója, vagy egy kompatibilis Windows- vagy Mac-számítógépre, illetve Chromebookra, amelyen telepítve van a Chrome böngésző legújabb verziója. A Google Home alkalmazás ugyanaz az alkalmazás, amelyet más Google-hardverek, például a Nest Hub vezérléséhez, valamint a telefonon keresztül vezérelhető okosotthon-funkciók beállításához használ.

Fontos, hogy a Chromecast és a készülék vagy számítógép ugyanahhoz a Wi-Fi hálózathoz legyen csatlakoztatva. Ellenkező esetben nem tudja a tévére vetíteni.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.