A Cortana a Microsoft digitális asszisztense. A Cortana-t először 2014-ben mutatták be, eredetileg a Windows Phone 8.1 számára fejlesztették ki, és más Windows-eszközökben és operációs rendszerekben (OS), köztük a Windows 10-ben és 11-ben is megtalálható.

A Cortana a következő akciószerű feladatokat tudja elvégezni:

  • Figyelmezteti a felhasználókat a közelgő találkozókra
  • válaszolni a felhasználók kérdéseire
  • keresés a felhasználó számítógépén és az interneten
  • emlékeztetők beállítása
  • megmutatja a felhasználóknak az időjárást
  • alkalmazások megnyitása.

A szöveg- és hangalapú virtuális asszisztens a Microsoft Bing webes keresőmotorját használja az olyan feladatok elvégzéséhez, mint például a kérdések megválaszolása. A Cortana a Microsoft 365 termékcsaládba integrálódik, és a Windows operációs rendszer 2004-es vagy újabb verziójával, valamint a Microsoft Edge böngészővel használható.

A Cortana az operációs rendszer megjelenésekor a Windows 10 fontos kiegészítője volt, de azóta csökkent a jelentősége. A Microsoft később elkezdte csökkenteni a Cortana elterjedtségét a Windows rendszerekben, a Cortana már nem használható az eszközök beállítási folyamatában, és a Windows 11-ben már nem engedélyezi alapértelmezés szerint. 2021 márciusában a Cortana mobilalkalmazást teljesen leállították. Idővel a Microsoft hozzáadott és eltávolított funkciókat.

A Cortana név a Microsoft zászlóshajójának számító Halo játéksorozatról származik. Az eredetileg a Bungie, majd a 343 Industries által fejlesztett sorozatban egy azonos nevű, 26. századi mesterséges intelligencia (AI) karaktert alakítanak. Cortana szinkronszínésznője, Jen Taylor az Egyesült Államokban a Windows Cortana hangalapú asszisztensének is hangját adja.

Mi az a Cortana?

Hogyan működik Cortana?

Az Apple digitális asszisztenséhez, Siri-hez hasonlóan a Cortana is természetes nyelvre reagál, és számos szervezési feladatot képes elvégezni a felhasználók számára, például emlékeztetőket állíthat be, naptári eseményeket ütemezhet, matematikai problémákat számolhat ki, valamint méréseket és pénznemeket konvertálhat.

A Cortana működéséhez a felhasználóknak engedélyezniük kell a beszéd, a tintázás és a gépelés beállításait, valamint be kell kapcsolniuk a helymeghatározójukat. A felhasználók azt is kezelhetik, hogy a Cortana milyen információkhoz férhet hozzá.

A Cortana aktiválásához a felhasználó kimondhatja, hogy „Hey, Cortana”, ha a hangbeállítások engedélyezve vannak, megnyomhatja a Windows billentyűt plusz a C billentyűt, vagy a Windows 10-ben a keresősáv mellett található Cortana gombra kattinthat. A Windowsban ekkor megjelenik a Cortana ablak, és a felhasználó beírhatja kérdését vagy kérését.

A felhasználó által beírható parancssorok a következők:

  • „Milyen az időjárás?”
  • „Nyissa meg [weboldal neve]”
  • „Állítson be ébresztést [időpontra]”
  • „Mikor lesz a következő találkozóm?”
  • „Nyissa meg az Outlookot”

Cortana funkciói

A Microsoft Cortana támogatásának elhalványulásával a digitális asszisztens idővel egyre több funkciót veszített. A Cortana azonban még mindig tartalmazza a következő funkciókat:

  • A természetes nyelv használata. Ahelyett, hogy konkrét szavakat kellene használniuk, a felhasználók egyszerű angol nyelven is megfogalmazhatják kéréseiket.
  • Többfeladatos munkavégzés. A Windows 10 asztali számítógépeken a Cortana képes programokat megnyitni, fájlokat keresni és e-mail üzeneteket olvasni vagy küldeni. A felhasználók például beírhatnak egy kérést a Cortana számára, vagy bekapcsolhatják a mikrofont, és beszélhetnek a programhoz.
  • Integráció a Microsoft Edge-dzsel. Az Edge-ben a felhasználók kiemelhetnek egy szót vagy kifejezést, és Cortana további információkat jelenít meg a témával kapcsolatban.
  • Emlékeztetők. Az Office 365-höz, az Outlook.com-hoz vagy a Gmailhez kapcsolódva a felhasználók emlékeztetőket hozhatnak létre és javasolhatnak.
  • Naptárak. Az Outlookkal együttműködve a felhasználók kezelhetik a naptárukat, és találkozókat szervezhetnek, vagy időt foglalhatnak le találkozókra.
  • Hozzáférhetőségi funkciók. Ezek közé tartoznak az új e-mailek áttekintésének, a kiemelt fontosságú e-mailek olvasásának vagy a megbeszélések legjobb időpontjának megtalálására szolgáló beállítások.

Ami az eltávolított funkciókat illeti, a Cortana többé nem kérhető zenelejátszásra, videostreaming-szolgáltatások vezérlésére, helyalapú emlékeztetők létrehozására vagy intelligens otthoni eszközök vezérlésére.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.