Mi az a darkweb és deep web?

Mi az a deep web?

A világhálónak a nyilvánosság elől elrejtett része. Tartalma a szokásos keresőmotorokkal nem érhető el. Elsősorban olyan adatbázisokból áll, mint a webes levelezés és az online banki szolgáltatások, amelyek biztonsági protokollok mögé rejtőznek. Ezek az oldalak közvetlenül is elérhetők, de a belépéshez jelszóra van szükség. A deep web különbözik a dark webtől.

Mi a dark web?

A dark web a világháló egy olyan része, amely csak speciális szoftverrel érhető el. A leggyakrabban használt szoftver a TOR. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy névtelenül kommunikáljanak a hálózatokon anélkül, hogy azonosító információkat, például személyes tartózkodási helyeket adnának ki.

Mi az a darkweb és deep web?

Mi a TOR?

A TOR, vagyis a The Onion Router egy ingyenes és nyílt forráskódú szoftver, amelyet eredetileg amerikai katonai kutatók hoztak létre, hogy teljesen anonim információcserét tegyen lehetővé. Később ezt nyilvánosságra hozták, fehér zajt létrehozva és üzeneteket elrejtve biztonsági célokból. A szoftver a felhasználók személyazonosságának elrejtésére szolgál.

Miért használják az emberek a dark webet?

  • Hogy elrejtsék személyazonosságukat
  • Az emberek nem szeretnék, ha összegyűjtenék az adataikat
  • Népszerű a polgárjogi csoportok, az újságírók és az online magánéletet támogatók körében.
  • Nem akarják, hogy megtalálják őket (lehet, hogy bűnözők, vagy bűncselekményt akarnak elkövetni).
  • Kétes tartalmakhoz akarnak hozzáférni
  • Rejtett szolgáltatásokat akarnak használni – bár maga a TOR nem rejtett, az alatta lévő oldalakat és felhasználókat a darknet titkosítás rétegei rejtik el.
  • Bűnügyi céllal

Feketepiaci kereskedelem

  • Illegális termékek (pl. fegyverek/drogok) vásárlása.
  • Fórumokon és médiabeszélgetéseken való részvétel pedofilok és terroristák számára.

Illegális a dark web használata?

Hacsak nem követ el jogellenes cselekményeket, nem illegális a dark web vagy a TOR használata.

Milyen veszélyeket rejt a sötét web a gyermekek számára?

A szabályozott tartalom és felhasználók hiánya

A dark web anonimitása miatt a bűnüldöző szervek számára nehezebb kivizsgálni a visszaélések eseteit

Felnőtteknek szóló tartalom

A gyermekek hozzáférhetnek illetlen képeket tartalmazó oldalakhoz, kábítószereket és/vagy fegyvereket árusító oldalakhoz. Ez azonban a felszíni webre is igaz.

Online grooming

A szexuális bűnözők nagyobb valószínűséggel keresik fel a gyerekeket a felszíni weben, mint a sötét weben.
A szexuális bűnözők azonban inkább a sötét webet használják arra, hogy online találkozzanak és megbeszéljék a gyermekek kihasználására irányuló stratégiájukat.

Hogyan ellenőrzik a sötét webet?

A CEOP (Child Exploitation and Online Protection Command), amely a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség része, különböző szakértőinek – köztük törvényszéki szakértők és titkos internetes nyomozók – képességeit használja fel a sötét weben folytatott illegális tevékenységek nyomon követésére.

A CEOP havonta több mint 1300 bejelentést kap, amelyek többsége iparági csoportoktól, például a főbb internetszolgáltatóktól származik.

Egy éves felülvizsgálat (2011-2012) azt mutatta, hogy több mint 400 gyermeket védtek meg a tevékenységük eredményeként. Ez 192 gyanúsított letartóztatásához is vezetett.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.