Mi az a Mastodon?

A Mastodon egy nyílt forráskódú szoftver, amely egy sor alternatív közösségi médiaoldalt eredményezett. A közösségi oldalakat decentralizált szervereken tárolják, ami azt jelenti, hogy nem egy személy vagy vállalat tulajdonában van. Az ingyenes és nyílt forráskódú szoftvert 2016-ban alapították, stabil kiadása 2022 novemberében jelent meg.

A Reddithez hasonlóan a felhasználók megtalálhatják az érdeklődési körükhöz és meggyőződésükhöz igazodó szervereket. Az elrendezése azonban hasonlít a Twitterre, ahogyan a hashtagek és a „toots” (a Mastodon eredeti neve a posztoknak) használata is.

A Mastodon a nevét az azonos nevű őskori emlősről kapta. Az állatot ábrázoló karikatúrás képeket a közösségi média weboldalon és az alkalmazásban is használják. A ‘Toots’ is arról a zajról származik, amelyet egy ilyen állat az ormányával adhat ki.

Mi az a Mastodon?

Hogyan működik a mastadon

A Mastodonhoz való csatlakozáshoz a felhasználóknak ki kell választaniuk egy szervert. Ezek közül néhány szerver privát, és meghívóért kell folyamodni. Mások e követelmény nélkül is elérhetők.

A Mastodon fő honlapja különböző szervereket javasol, amelyeken rasszizmus, szexizmus és transzfóbia elleni szabályok vannak érvényben. Más szerverek azonban kereshetőek, ha már egyszer bekerültél valamelyik szerverre.

Minden szervernek saját moderátorai és szabályrendszere van, amelyet a felhasználóknak be kell tartaniuk. Bár a Mastodon rendelkezik adatvédelmi irányelvvel, az csak arra a navigációs oldalra vonatkozik, amelyről a felhasználók a szervereket böngészik. Egyébként a szerverek felelősek saját adatvédelmi szabályzatuk meghatározásáért. Ez szerverenként eltérő lehet.

A felhasználók több szerverhez is csatlakozhatnak, amelyek saját közösségi oldalakként működnek. Az egyik profilt átirányíthatja egy másikra.

Ha csatlakozott, követheti a felhasználókat, és beszélgethet az emberekkel bármelyik Mastodon-oldalról javaslatok vagy hashtagek keresése révén. Megoszthatja saját posztjait is. Az alapértelmezett karakterhatár 500, de egyes szerverek ennél többet is megengedhetnek.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.