Mi az a metaverse?

A metaverse az internet egy új korszakára utal, amely gyakran a virtuális valóság (VR) headsetekhez kapcsolódik. A felhasználók azonban a kiterjesztett valóság (AR) segítségével is hozzáférhetnek, és néhány olyan platform, amely nem kizárólag AR- vagy VR-alapú, azt állítja, hogy a metaversum része. Akkor tehát miben különbözik az internet többi részétől?

Elméletileg a metaverse a valós élethez hasonló virtuális digitális világok és valóságok létrehozásának gondolatát öleli körül. A felhasználók tehát ugyanúgy társaloghatnak, virtuális tárgyakat adhatnak el, vásárolhatnak, tanulhatnak, dolgozhatnak, játszhatnak és így tovább, mint a való világban, de egy virtuális térben. Ha egy virtuális valóság headset segítségével lépnek be a metaversumba, akkor mindezt otthonuk kényelmében tehetik meg, miközben úgy érezhetik, mintha a szabadban lennének.

A legnagyobb ötlet azonban az, hogy a különböző virtuális „világokat” össze lehet kapcsolni egymással. Így amikor valaki befejezi a Robloxot, belevetheti magát a ZEPETO-ba anélkül, hogy bárhova máshova is „el kellene mennie”. A felhasználók ugyanarról a pontról férhetnének hozzá az egészhez, a különböző platformokon, beleértve a videojátékokat, a közösségi médiát és egyebeket.

Létezik már a metaverse?

A metaversum még mindig folyamatban lévő fejlesztés. Rengeteg különböző technológiát és a vállalatok közötti együttműködést igényel. Ahol jelenleg létezik, az meglehetősen korlátozott. Például olyan játékokban létezik, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy saját világokat vagy otthonokat hozzanak létre. Az olyan cégek azonban, mint a Meta, azon dolgoznak, hogy még többre fejlesszék. Sokan úgy vélik, hogy ez az internet jövője.

A ZEPETO jó példa a metaversus jövőjére. A felhasználók virtuális világról virtuális világra ugrálhatnak, és játszhatnak másokkal. Vagy virtuális tárgyak tervezésével és eladásával és egyebekkel foglalkozhatnak. Nagy márkákkal vagy más platformokkal is partnerségre léptek, ahová a virtuális élmények fejlődésével a metaversus is eljuthat.

A digitális platformok véleménye a metaversenyről

Bár általános egyetértés van abban, hogy mi is a metaverse, mégis léteznek eltérő elképzelések.

A Meta szerint a metaverse „arról szól, hogy értelmesebbé tegyük az online töltött időt”. Számukra ez nem csak arról szól, hogy több időt töltsünk online. Azt mondják, hogy a metaversenyt alkotó termékek teljes kifejlesztése valószínűleg 10-15 évig fog tartani. Továbbá azt mondják, hogy létfontosságú, hogy ezeket a termékeket felelősségteljesen, a felhasználók biztonságát szem előtt tartva építsék fel.

A Samsung a metaverse-t „a jövő jól megalapozott trendjeként” írja le. Úgy látja, hogy a metaverse fejleszti az online kommunikációt, és új értékeket teremt a felhasználókban az interneten. Olyan platformokkal együttműködve, mint a Roblox és a ZEPETO, a marketingben is elkezdte használni a metaversumot.

A Robloxot az „emberi társ-élmény: emberek együtt csinálnak dolgokat szinkron 3D-s terekben” gondolatára alapozták. Ez szorosan illeszkedik a metaverse elsődleges elképzeléseihez. A platform koncerteknek is otthont ad olyan művészekkel, mint Charli XCX és Lizzo a metaversusban, ami csak egy módja a metaversus ötletének felhasználásának.

Ezek és sok más platform a metaverse-t az online interakció következő lépéseként tekintik. A szocializáció, a videojátékok és a virtuális otthonok létrehozása csak a kezdet.

A metaversummal kapcsolatos kutatások feltárása, beleértve azt, hogy mit tudnak a szülők és a gyerekek, és mit kellene tennie a kormánynak és az iparnak annak érdekében, hogy ne maradjanak le az online biztonságról szóló beszélgetésekben.

Mi az a metaverse?

Mire kell figyelni

Az internet és a technológia hihetetlenül sokat fejlődött az elmúlt mintegy húsz évben. Ezzel együtt számos online biztonsági kérdés és a szülők és a pedagógusok aggodalma jár, hogy ez milyen hatással lehet a gyerekekre. Mivel a metaversum még mindig fejlesztés alatt áll, sok ismeretlen dolog vár még ránk.

Azonban mindig vannak olyan dolgok, amelyekkel segíthetsz gyermekednek, hogy a biztonságot mindig szem előtt tartsa:

  • Beszélgessen velük az online életükről, beleértve az érdeklődési körüket, azt, hogy kivel beszélgetnek és mit csinálnak.
  • Ismerje meg kedvenc platformjaikat, amelyek a metaversum részei vagy részei lehetnek, mint például a Roblox, a ZEPETO, a Minecraft és a Fortnite.
  • Rendszeresen keressenek vagy olvassanak a metaversenyről, hogy értesüljenek az új fejlesztésekről és termékekről.
  • Gyermekével együtt állítsa be a szülői felügyeletet vagy az adatvédelmi és biztonsági beállításokat, hogy segítsen nekik megérteni azok fontosságát és tevékenységét.
  • Tudjon meg többet a virtuális valóságról a metaversen belül, hogy megértse, milyen hatással lehet a virtuális tér a gyermekére
  • Beszéljen gyermekével a pénzkezelésről, különösen a virtuális tárgyak vásárlásával és eladásával kapcsolatban.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.