A Reddit egy közösségi híroldal, ahol a felhasználók tartalmakat hoznak létre és osztanak meg. E tartalmak egy része csak 18 éven felüliek számára alkalmas, és NSFW (nem biztonságos a munkához) jelöléssel van ellátva. Néhány szülőben ez elgondolkodtatja őket, hogy a Reddit biztonságos-e a tizenévesek számára.

Az oldalon különböző érdeklődési köröknek megfelelő, alredditeknek nevezett közösségek vannak, és bármelyik felhasználó létrehozhat egy alredditet.

A tinik gyakran találnak olyan közösségeket, ahol kedvenc videojátékaikat vagy hobbijukat vitathatják meg. Találhatnak általánosabb közösségeket is, mint például az r/mademesmile, ahol a felhasználók boldogságot terjesztő tartalmakat osztanak meg. Van még egy kifejezetten a 13-19 évesek számára létrehozott r/teenagers nevű subreddit is, ahol a számukra fontos dolgokat vitathatják meg.

Hogyan működik

A felhasználók a Reddit tartalmi irányelveivel és az egyes alredditek egyedi szabályaival összhangban képeket vagy szöveges bejegyzéseket tehetnek közzé. Emellett kommentelhetik mások hozzászólásait. Amikor valaki tartalmat posztol vagy kommentel valamit, pontokat, úgynevezett karmát kap. Az emberek névtelenül fel- és leértékelhetik a tartalmat és a hozzászólásokat, hogy karmát adjanak vagy elvegyenek.

Ha valakinek nagyon tetszik egy hozzászólás vagy komment, akkor az OP-t (eredeti hozzászóló) jutalmazhatja a tartalmáért. Ezek a kitüntetések valódi valutába kerülnek, és némelyik különleges kiváltságokat biztosít a címzettnek. A Reddit-szerte létező díjak közé tartozik az ezüst, az arany és a platina.

Vannak közösségi díjak is, amelyeket az alreddit moderátorai állíthatnak be. Néhány példa erre az „egészséges”, „hugz” és „segítőkész” díjak, de ezek közösségenként változhatnak.

A felhasználók böngészés közben választhatnak, hogy konkrét közösségekbe mennek, vagy a címlapjukat böngészik. A címlapjukon az összes általuk követett közösség bejegyzései láthatóak. Böngészhetnek az r/all oldalon is, amely a Reddit összes alredditjéből vonultatja fel a népszerű bejegyzéseket.

Mi az a Reddit?

Milyen szülői felügyeletet biztosít a Reddit?

Akár a webhelyet használja, akár az alkalmazást tölti le, a Reddit kevés adatvédelmi és biztonsági beállítással rendelkezik. Ezek közé tartoznak:

  • a böngészés közbeni „zavaró”, durva vagy tiszteletlen tartalmú kommentek összecsukása.
  • láthatatlanul jelenik meg online
  • fiókjának távol tartása a Google keresési találatoktól
  • a személyre szabott tartalom és az információgyűjtés kikapcsolása
  • kétfaktoros hitelesítés bevezetése a bejelentkezés további biztonsága érdekében.
  • NSFW tartalmak kikapcsolása
  • annak korlátozása, hogy ki követheti a fiókját
  • az Ön által közzétett tartalmak megjelenése az r/all (a Reddit általános feedje) között.
  • Sem az alkalmazás, sem a weboldal nem kínál szülői felügyeletet.

Mik az előnyök?

A Reddit közösségek széles skáláját kínálja minden érdeklődési körnek. Ezek a közösségek teret biztosíthatnak a tizenévesek számára, hogy online barátságokat kössenek hasonló gondolkodású emberekkel.

Ez egy olyan tér is, ahol támogatást nyújthatnak. Például az LMBTQ+ közösséghez tartozó fiatalok tanácsot találhatnak egy olyan alredditen, mint az r/LGBTeens. Aki ADHD-val küzd, az az r/ADHD-ban találhat támogatást. Vannak olyan közösségek is, ahol különböző témákban lehet tanácsot kérni, vagy csak egy egyszerű beszélgetést folytatni.

Ezekben az alredditekben a felhasználók általában nagyon támogatóak a közösségükhöz tartozókkal szemben. Mivel minden alredditen vannak szabályok, amelyeket a felhasználóknak is be kell tartaniuk, a moderátorok kitiltanak vagy felfüggesztenek mindenkit, aki megpróbál másokat lehúzni. Ennek eredményeképpen sok ilyen támogató közösség biztonságos helyként szolgál a legsebezhetőbbek számára.

Reddit kripto és befektetés

A népszerű Reddit-közösségek közé tartoznak a kriptopénzeket és az NFT-ket körülvevő közösségek. Valójában az egyik legkorábbi kriptovaluta, a Dogecoin egy Redditen megjelent Doge mém miatt indult el. A viccpénz végül nagyot nőtt, és saját közösséget szerzett a Redditen.

A Redditen más közösségek is léteznek, amelyek a kriptót és a befektetést népszerűsítik, köztük egy általános r/CryptoCurrency és specifikusabb alredditek, mint az r/Bitcoin és az r/ethereum.

Ha a tinédzsered érdeklődést mutat a kriptóba való befektetés iránt, győződj meg róla, hogy komolyan veszi az online biztonságot. Bár a Reddit jó kiindulópont lehet, győződjön meg róla, hogy mindketten megtanulják, hogyan maradjanak biztonságban. Ademolawa Ibrahim Ajibade szakértő tanácsait a biztonságos kereskedésről itt találja.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.