A Wattpad egy online közösségi olvasási platform, amely lebontja az olvasók és az írók közötti határokat. Arra ösztönzi a felhasználókat, hogy hozzák létre és osszák meg saját történeteiket minden műfajban, a tinifikciótól a költészetig, az akcióig, kalandregényig és még sok másig.

A 2006-ban Kanadában létrehozott Wattpad történetek a Project Gutenberg által közkinccsé tett történetektől kezdve a helyi felhasználók által fejlesztett történetekig terjed, amelyeket aztán a szélesebb közönség számára is publikálhatnak. Ez azt jelenti, hogy a tizenévesek és fiatal felnőttek írhatnak, és tudhatják, hogy művük sok emberhez eljuthat. Ezért fontos, hogy megértsék, hogyan maradjanak biztonságban a Wattpadon.

Mi az a Wattpad?

A Wattpad funkciói

A Wattpad számos funkcióval rendelkezik a történeteik és a különböző típusú tartalmak kategorizálására, ami segíthet a felhasználóknak elkerülni a nem megfelelő tartalmakat, vagy megtalálni pontosan azt a témát, amit olvasni és írni szeretnének.

Megjelölt tartalom – A Wattpadon publikáló írók címkéket adhatnak a történetükhöz, amelyek a közösségi médiában használt hashtagekhez hasonlóan működnek. A felhasználók ezután rákereshetnek ezekre a címkékre, hogy megtalálják azokat a történeteket és tartalomtípusokat, amelyeket szívesen olvasnának. Ezek a címkék azt is elárulják a felhasználóknak, hogy a tartalom megfelelő-e számukra, és pontosan kell-e címkézni. A felhasználók letiltott címkéket is hozzáadhatnak, hogy ne lássanak bizonyos tartalmakat.

Egy történet értékelése – Beállíthat egy korosztályi besorolást „Érett” vagy „Mindenki” kategóriába. A Wattpad érett vagy ‘új felnőtt’ történetei 17+ korhatár-besorolást kapnak. Az ennél fiatalabb felhasználók azonban továbbra is hozzáférhetnek ezekhez a történetekhez, ezért fontos, hogy megbeszélje gyermekével, mi és miért megfelelő az ő korának. A nem megfelelő tartalmakról bővebben itt olvashat.

Olvasási lista – A felhasználók elmenthetik az általuk kedvelt történeteket az olvasási listájukba, hogy könnyebben hozzáférjenek. Ezek nyilvánosan megjelennek a felhasználói profilokon, ami kapcsolatokat vagy beszélgetési pontokat teremthet a felhasználók között.

Alkalmazáson belüli írás – A Wattpad elérhető a böngészőben vagy a mobiltelefonon lévő alkalmazáson keresztül. A mobillal rendelkező felhasználók lényegében bárhol és bármikor írhatnak, ahelyett, hogy megvárnák, amíg számítógép előttük van.

Történet-értesítések – Ha követsz egy történetet vagy szerzőt, push-értesítéseket kaphatsz a mobilodra vagy az e-mail címedre, ha frissül a tartalom. Lényegében a felhasználók a történet elkészülésekor olvashatják azt, ahelyett, hogy megvárnák, amíg az egész mű elkészül.

Wattpad fizetős történetek – A felhasználók kihasználhatják ezt a funkciót, és pénzt kereshetnek az írásaikkal. A streameken vagy a Patreonon található virtuális ajándékokhoz hasonlóan az olvasók érmék adományozásával támogathatják kedvenc Wattpad-könyveiket és íróikat. Ezeket valódi valutával kell megvásárolni Apple vagy Google Play fiókokon keresztül, és a szülőknek és gondviselőknek kell felügyelniük.

Ki használja?

Több mint 90 millió ember használja a platformot olvasásra és írásra, havonta több mint 23 milliárd percet töltve különböző történetekkel. Ezeknek a felhasználóknak a 90%-a 13-40 év közötti, és az írók közül sokan idősebb tizenévesek vagy fiatal felnőttek.

Mi a Wattpad alsó korhatára?

A Wattpad szolgáltatási feltételei szerint a felhasználóknak legalább 13 évesnek kell lenniük. Aki ennél fiatalabb, annak a fiókja megszűnik.

A Wattpad különböző típusú tartalmaknak ad otthont, és ezek egy része felnőtt jellegű. Mivel bármelyik felhasználó hozzáadhat egy történetet, a megfelelő címkék hozzáadása az ő feladata. Ha a tinédzsered olyan történetre bukkan, amely nincs pontosan megjelölve, jelentse azt. A felhasználók az ajánlott történetekből is kiszűrhetik az érett tartalmakat.

Gyerekbarát?

Egyes kategóriák korhatárhoz kötöttek a gyermekek számára, mások pedig nem, amelyekhez a gyermekek könnyen hozzáférhetnek. A kategóriák a kalandoktól és az LMBTQ+-tól a fanfictionig és a romantikáig terjednek, mindegyikben különböző típusú tartalmakkal. Van egy „New Adult” kategória is, amely erotikus, párkapcsolati és romantikus történeteket tartalmaz olyan címekkel, mint például „booty call” és „I slept with my stepbrother”, valamint „smut” történeteket, amelyek szexet és nem megfelelő nyelvezetet tartalmaznak.

Különböző beállítások segítenek abban, hogy a fiatalok biztonságban maradhassanak a Wattpadon.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.