Mi az a woke mozgalom?

A szó régi jelentése szerint a woke egyszerűen az „ébredés múltbeli egyszerűje”, mint például felébredni, vagy felébredni.

Modern értelemben a szó jelentése sokat változott, és 2017-ben a szótárba hivatalosan is bekerült a woke szó új jelentése.

A Merriam-Webster által „főként amerikai szlengként” jellemzett szótár így definiálja a szót: „A fontos tények és kérdések (különösen a faji és társadalmi igazságosság kérdései) tudatában van és aktívan odafigyel rájuk”.

A woke manapság politikai vagy kulturális értelemben vett tudatosságra vagy tájékozottságra utal, különösen a marginalizált közösségeket érintő kérdésekben – olyan személyt ír le, aki „felébredt” a társadalmi igazságtalanság kérdéseire.

A Merriam-Webster szerint: „A Stay woke a fekete közösség egyes részein figyelőszóvá vált azok számára, akik öntudatosak voltak, megkérdőjelezték az uralkodó paradigmát és valami jobbra törekedtek”.

Honnan származik a woke szó?

A woke legkorábbi használata ebben a politikailag tudatos értelemben egy 1962-es New York Times Magazine cikkre vezethető vissza, amelyet William Melvin Kelley írt If You’re Woke You Dig It címmel.

A cikk az afroamerikai népi angol nyelv (AAVE) fehér beatnikek általi kisajátítását írta le.

Emellett 1971-ben Barry Beckham Garvey Lives! című darabjában ez áll: „Egész életemben aludtam. And now that Mr. Garvey done woke me up, I’m gon’ stay woke. És segítek neki felébreszteni a többi feketét.”

Erykah Badu 2008-as Master Teacher című dalában is szerepel az „I stay woke” kifejezés, ami hozzájárult a szó népszerűsítéséhez.

2012-ben, amikor a Pussy Riot orosz feminista csoportot bebörtönözték a nők elnyomására való rávilágítást célzó tüntetés miatt, Badu tweetelt: „Az igazság nem igényel hitet. Maradj éber. Figyeljetek oda. #FreePussyRiot.”

A szó használata akkor jutott el a mainstream köznyelvbe, amikor a Black Lives Matter mozgalom a #staywoke hashtaget használta, miután a Missouri állambeli Fergusonban 2014-ben a rendőrség meggyilkolta Michael Brownt.

„A woke szó összefonódott a Black Lives Matter mozgalommal; ahelyett, hogy csak az igazságtalanság vagy a faji feszültség tudatosítását jelző szó lett volna, a cselekvés szavává vált. Az aktivisták felébredtek, és felszólítottak másokat, hogy maradjanak éberek” – magyarázza a Merriam-Webster.

Mit jelent a woke?

A társadalmi igazságosság mozgalomhoz kapcsolódó más négybetűs szavakkal ellentétben a woke egyes betűi nem jelentenek semmit.

Maga a woke szó nem egy betűszó.

Mit jelent a „woke police” kifejezés?

A „woke police” kifejezést elsősorban a mozgalom kritikusai használják, hogy negatívan jellemezzék azokat, akik woke-ként azonosítják magukat és a társadalmi igazságosság ügyeiért küzdenek.

A kifejezést arra használják, hogy azt állítsák, hogy a woke emberek mások tetteit és szavait rendőriztetik, általában válaszul arra a visszahatásra, amit valaki más kapott a szavai vagy tettei miatt.

Például, ha egy hírességről kiderül, hogy rasszista vagy szexista kifejezéseket használt, és felelősségre vonják tetteiért, az említett személy védelmezői azt mondhatják, hogy a „woke police” megsértődött, hogy ezzel aláássák a visszahatást.

Mi az a woke mozgalom?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.