Hogyan tudom megállítani a spam emaileket?

Bár lehet, hogy nem lehet teljesen elkerülni a spameket, vannak olyan lépések, amelyekkel megvédheti magát attól, hogy bedőljön egy átverésnek, vagy egy spam üzenetből származó adathalásznak:

Ismerje meg az adathalászat felismerését

Mindannyian áldozatul eshetünk adathalász-támadásoknak. Előfordulhat, hogy sietünk, és anélkül kattintunk egy rosszindulatú linkre, hogy észrevennénk. Ha egy új típusú adathalász-támadás jelenik meg, előfordulhat, hogy nem ismerjük fel azonnal. Ha meg akarja védeni magát, tanulja meg, hogyan ellenőrizzen néhány kulcsfontosságú jelet, amelyek alapján egy spam-üzenet nem csak bosszantó, hanem adathalász-kísérlet is lehet:

  • A feladó e-mail címe: Ha egy cégtől érkező e-mail legitim, a feladó e-mail címének meg kell egyeznie az általa állítólag képviselt cég domainjével. Néha ez nyilvánvaló, mint például a example@abkljzr09348.biz, máskor viszont a változások kevésbé feltűnőek, például a example@paypa1.com a paypal.com helyett.
  • Hiányzó személyes adatok: Ha Ön ügyfél, a vállalatnak rendelkeznie kell az Ön adataival, és valószínűleg a keresztnevén fogja megszólítani. A hiányzó személyes üdvözlés önmagában nem elég ahhoz, hogy kiszúrja az adathalász e-mailt, de ez egy olyan dolog, amire érdemes odafigyelni, különösen az olyan üzenetekben, amelyek azt állítják, hogy olyan cégtől származnak, amellyel Ön üzleti kapcsolatban áll. Ha olyan e-mailt kapunk, amelyben azt írják, hogy a számlánkat zárolták, vagy hogy pénzzel tartozunk, az aggodalomra ad okot, és néha sietünk rákattintani egy linkre, hogy megoldjuk a problémát. Ha adathalászatról van szó, a feladó pontosan ezt akarja, ezért legyen óvatos, és ellenőrizze, hogy az e-mail általános-e vagy kifejezetten Önnek szól.
  • Linkek: Óvakodjon minden linkkel, beleértve az e-mailben található gombokat is. Ha olyan cégtől kap üzenetet, amelynél fiókkal rendelkezik, bölcsen teszi, ha bejelentkezik a fiókjába, hogy megnézze, van-e ott üzenet, és nem csak az üzenetben lévő linkre kattintva, anélkül, hogy előbb ellenőrizné. Felveheti a kapcsolatot a céggel, hogy megkérdezze, a gyanús üzenet legitim-e vagy sem. Ha kétségei vannak egy üzenettel kapcsolatban, ne kattintson semmilyen linkre.
  • Nyelvtani hibák: Mindannyian követünk el ilyeneket, de egy legitim üzeneteket küldő vállalat valószínűleg nem fog sok írásjel-, nyelvtani és helyesírási hibát tartalmazni. Ezek egy újabb piros zászlót jelenthetnek, amely jelzi, hogy az e-mail gyanús lehet.
  • Túl jónak tűnő ajánlatok: Sok adathalász üzenet nagy, jól ismert vállalatoknak adja ki magát, azt remélve, hogy olyan olvasókat csábítanak el, akik történetesen az adott vállalattal üzletelnek. Más adathalász kísérletek valamilyen ingyenes dolgot kínálnak, például készpénzt vagy egy kívánatos díjat. Gyakran igaz a mondás, hogy ha valami túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg az is, és ez figyelmeztető jel lehet arra, hogy a spam-üzenet nem adni akar valamit, hanem megszerezni Öntől valamit.
  • Csatolmányok: Hacsak nem vár mellékleteket tartalmazó e-mailt, mindig legyen óvatos, mielőtt megnyitja vagy letölti azokat. A rosszindulatú szoftverek elleni szoftverek használata segíthet a letöltött fájlok rosszindulatú programok keresésével.

Hogyan tudom megállítani a spam emaileket?

Spam bejelentése

Az e-mail szolgáltatók elég jól kiszűrik a spameket, de ha mégis eljutnak a bejövő üzenetek a postaládájába, jelentheti őket. Ez igaz a spamhívásokra és a szöveges üzenetekre is, mivel sok szolgáltató lehetőséget ad a spamek jelentésére is. A feladó blokkolását is választhatja, gyakran az üzenet bejelentésével egy időben.

A spam bejelentése segíthet az e-mail szolgáltatójának vagy telefonszolgáltatójának abban, hogy jobban felismerje a spameket. Ha jogos e-mailek kerülnek a spamszűrőbe, akkor jelentheti, hogy nem szabadna spamként megjelölni őket, és ez hasznos információt nyújt arról is, hogy mit nem szabadna szűrni. Egy másik hasznos lépés, ha proaktívan felveszi a névjegyzékébe azokat a küldőit, akikről hallani szeretne.

Kétfaktoros hitelesítés (2FA) használata

A kétfaktoros vagy többfaktoros hitelesítéssel még akkor is, ha a felhasználónevét és jelszavát adathalász-támadással kompromittálják, a kiberbűnözők nem tudják megkerülni a fiókjához kötött további hitelesítési követelményeket. A további hitelesítési tényezők közé tartoznak a titkos kérdések vagy a telefonjára szöveges üzenetben küldött ellenőrző kódok.

Kiberbiztonság telepítése

Abban az esetben, ha egy rossz linkre kattint, vagy spamben küldött rosszindulatú programot tölt le, a jó kiberbiztonsági szoftver felismeri a rosszindulatú programot, és leállítja azt, mielőtt kárt tehetne a rendszerében vagy a hálózatában.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.