A cajunok azok a francia telepesek, akik az 1600-as években telepedtek le a kanadai tengeri tartományokban (Új-Skócia és Új-Brunswick). A telepesek a területüket „Akadia” névvel illették, és „akadiaiak” néven ismerték őket.

1745-ben a britek azzal fenyegették meg az akadiaiakat, hogy kiűzik őket, ha nem fogadnak hűséget az angol királynak. Az akadiaiak nem voltak hajlandóak alávetni magukat a franciákkal és a katolikusokkal szemben álló királynak, ezért ezt visszautasították. Nem akartak csatlakozni a britekhez az indiánok elleni harcokban sem, akik a szövetségeseik és rokonaik voltak. A britek, hogy zavartalanul uralják a régiót, kiűzték az akadiaiakat. Ez végül Le Grand Dèrangement vagy „Nagy felfordulás” néven vált ismertté 1755-ben.

Mi az a cajun?

Az 1764-1785 közötti 21 éves időszak alatt körülbelül 3000 akadiai talált menedéket az erős francia háttérrel és katolikus örökséggel rendelkező Louisianában. Idővel a kreol kultúra számos meglévő eleme összeolvadt a saját, egyedi folklórjukkal, zenéjükkel és konyhájukkal.

A „Cajun” szó az „Acadien” francia kiejtéséből származik. A nemesi származású franciák „les Acadiens”-nek mondták, míg egyesek „le ‘Cadiens”-ként emlegették az akadiaiakat, kihagyva az „A”-t.

A cajunok megőrizték a francia nyelv sajátos dialektusát (cajun francia), és gyakran úgy ábrázolják őket, mint egy falusias népet, amely halászatból, csapdázásból, vadászatból és földművelésből él. A cajunok ma azonban elsősorban angolul beszélnek, és minden elképzelhető szakmában dolgoznak.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.