Mi az a google drive

A Google Drive egy ingyenes felhőalapú tárhelyszolgáltatás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a fájlok online tárolását és elérését. A szolgáltatás szinkronizálja a tárolt dokumentumokat, fényképeket és egyebeket a felhasználó összes eszközén, beleértve a mobileszközöket, táblagépeket és számítógépeket is.

A Google Drive integrálható a vállalat más szolgáltatásaival és rendszereivel — többek között a Google Dokumentumok, a Gmail, az Android, a Chrome, a YouTube, a Google Analytics és a Google+. A Google Drive a Microsoft OneDrive, az Apple iCloud, a Box, a Dropbox és a SugarSync versenytársa.

Mi az a google drive

Hogyan működik a Google Drive

A Google Drive használatának megkezdéséhez a végfelhasználónak létre kell hoznia vagy be kell jelentkeznie egy Google-fiókba. Ezután a felhasználó beírja a böngészőjébe, hogy „drive.google.com”. Automatikusan megjelenik a „Saját meghajtó”, amely tartalmazhat feltöltött vagy szinkronizált fájlokat és mappákat, valamint a Google Sheets, Slides és Docs fájlokat. Ezután a felhasználó vagy feltölthet fájlokat a számítógépéről, vagy létrehozhat fájlokat a Google Drive-ban.

Alternatívaként a végfelhasználó letölthet egy Google Drive alkalmazást egy vagy több eszközre. A Google Drive mappa az egyes eszközök fájlrendszerében más mappákkal együtt jelenik meg. A felhasználó által az egyik mappához hozzáadott fájlok a Google Drive webes alkalmazáson vagy az egyes eszközökön található Google Drive mappán keresztül érhetők el.

Amikor a végfelhasználó létrehoz egy fájlt vagy mappát, alapértelmezés szerint ő lesz annak tulajdonosa. Ezután a tulajdonos szabályozhatja a láthatóság szintjét (nyilvános vagy meghatározott Google-fiókokkal megosztott privát), és Gmail-címek segítségével átruházhatja a tulajdonjogot egy másik felhasználóra. A tulajdonos a mappák és a fájlok jogosultságait is szabályozhatja, olyan hozzáférési szintek segítségével, mint a „szerkeszthető”, „kommentálható” és „megtekinthető”.

Mik azok a Dokumentumok, Diák és Táblázatok?

A Google Dokumentumok, a Google Slides és a Google Sheets alkotja a Google Drive irodai csomagját. A Google Dokumentumok egy szövegszerkesztő, a Google Slides egy prezentációs program, a Google Sheets pedig egy táblázatkezelő program. Ennek megfelelően a Microsoft Wordhöz, a Microsoft PowerPointhoz és a Microsoft Excelhez hasonlíthatók. Bár a Google verziókból hiányzik néhány olyan képesség, amellyel ezek a Microsoft Office alkalmazások rendelkeznek, egyszerűek, együttműködőek és ingyenesek.

A csomag minden egyes alkalmazása lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy dokumentumokat, prezentációkat és táblázatkezelőket hozzanak létre és szerkesszenek, amelyeket a Google Drive-on tárolhatnak. A felhasználók az alkalmazásokhoz a weben a Google Chrome, a Microsoft Internet Explorer és Edge, a Mozilla Firefox és az Apple Safari böngészőkkel férhetnek hozzá. A Google Android és az Apple iOS operációs rendszerekhez mobilalkalmazások is rendelkezésre állnak. Mindegyik alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára a Microsoft Office formátumú fájlok mentését, szerkesztését és megosztását is.

Google Drive asztali, webes és mobilalkalmazások

A legtöbb felhasználó a Google Drive-ot a webes alkalmazáson keresztül éri el. A Wi-Fi hozzáféréssel nem rendelkező felhasználók a Chrome bővítményen, a Google Docs offline-on keresztül továbbra is megtekinthetik és szerkeszthetik a fájlokat. Egy másik Chrome-bővítmény, a „mentés a Google Drive-ra” lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a webről a Google Drive-ra mentsenek tartalmakat a böngészőjük segítségével vagy egy kontextusmenün keresztül. A felhasználók közvetlenül is menthetnek dokumentumokat és képeket, de a weboldalakat képernyőkép készítésével kell elmenteniük.

Korábban a Google Drive-nak voltak asztali alkalmazásai Windows és macOS operációs rendszerekhez, de ezek támogatása 2018 májusában megszűnik. Most a Backup and Sync nevű asztali alkalmazással a felhasználók szinkronizálhatják a helyben tárolt fájlok másolatait a felhőbe. Az üzleti felhasználók használhatják a MacOS és a Windows számára készült Drive File Stream-et is, amely online tárolja a fájlokat, megakadályozva, hogy a végfelhasználók érzékeny vállalati adatokat tároljanak a merevlemezükön.

A Google Drive iOS és Android operációs rendszerekhez készült mobilalkalmazásai lehetővé teszik a felhasználók számára a fájlok tárolását, megosztását és megtekintését. A fájlok létrehozásához és szerkesztéséhez azonban a felhasználóknak a különálló Google Docs, Sheets és Slides alkalmazásokat kell használniuk.

A Google Drive főbb jellemzői

A Google Drive számos első és harmadik féltől származó külső webes alkalmazással integrálódik, amelyeket a felhasználók a Chrome Web Store-ból adhatnak hozzá. A végfelhasználók ezekkel az alkalmazásokkal dokumentumokat írhatnak alá, folyamatábrákat készíthetnek, zenefájlokat tárolhatnak és egyéb feladatokat végezhetnek el. Harmadik féltől származó alkalmazás hozzáadásához a felhasználók a „Saját meghajtó”, a „több” és a „további alkalmazások csatlakoztatása” lehetőségre kattinthatnak. A harmadik féltől származó alkalmazások mind ingyenesek, de bizonyos funkciók használatáért díjat számítanak fel a felhasználóknak.

A Google Drive keresési funkciója az elem neve, a fájl típusa, a módosítás dátuma, a hely, a tulajdonjog és egyéb adatok alapján rendezheti a találatokat. 2016 szeptemberétől a felhasználók természetes nyelven is végezhetnek lekérdezéseket, például „keresd meg a tavaly májusi értékesítési prezentációimat”.

Az Android, iOS és webes alkalmazások gyors hozzáférési funkciója gépi tanulást használ, hogy a felhasználók Drive-aktivitása és munkanapi szokásai alapján megjósolja, hogy milyen fájlokra van szükségük.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.