Ahogy a neve is mutatja, a kreatív írás az írás olyan formája, amely túlmutat a hagyományos, szakmai, tudományos vagy technikai írásformákon.

Ehelyett számos különböző műfajt és stílust foglal magában a fikciós és nem fikciós írás egész sor területén; történetmesélés, drámaírás, költészet, próza, újságírás stb.

Bár a meghatározás meglehetősen homályos lehet, a kreatív írás a legtöbb esetben minden olyan írástípusnak tekinthető, amely eredeti és önmagát kifejező. Jellemzően a narratív kézművesség hangsúlyozásával azonosítható, olyan elemekre összpontosítva, mint a karakterfejlődés, az elbeszélés és a cselekmény, a szerkezetét fantáziával, találékonysággal és történettel átitatva.

Ebben az értelemben a kreatív írás technikailag bármilyen kortárs, eredeti alkotásnak tekinthető – nem kötődik szabványos konvenciókhoz, és a kézművességében számos elemet használ.

Akadémiai környezetben a kreatív írás jellemzően fikciós, költői vagy forgatókönyvíró osztályokra oszlik, és az eredeti stílusú, nem az előre létező struktúrák és műfajok által meghatározott írásmódra helyezi a hangsúlyt.

Mi az a kreatív írás?

Melyek a kreatív írás különböző típusai?

A kreatív írásnak számos formája létezik, számos műfajt és stílust felölelve. A kreatív írásnak sokféle típusa létezik, amelyek a fikció vagy a nem fikció kategóriájába sorolhatók. Néhány a legnépszerűbbek közül:

  • Életrajzok
  • Szépirodalom: regények, novellák, novellák stb.
  • Beszédek
  • Költészet és szóbeli szövegek
  • Drámaírás/forgatókönyvírás
  • Személyes esszék
  • Beszédek

Mitől lesz jó egy kreatív írás?

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy nincs előre meghatározott leírása annak, hogy mit jelent egy „jó” kreatív írás. Ahogy a neve is sugallja, a kreatív írás egy fantáziadús folyamat, amelyet az egyén hoz létre, minden sajátosságával és személyiségével együtt.

A kreatív írás nem illeszkedik egyetlen meghatározott műfajba sem, ezért soha nem lesz olyan átfogó definíció, amely leírná a „tökéletes” művet. Gondoljunk csak egy gótikus novellára, majd hasonlítsuk össze egy nagyszerű romantikus vers jellemzőivel – a kettő annyira különbözik egymástól, hogy nem lenne igazságtalan együtt megítélni őket.

Ezzel együtt azonban van néhány általános alapelv, amelyet követhetsz, hogy kreatív írásod a lehető legerősebb legyen – azáltal, hogy a lehető leghitelesebb és leghűbb leszel hozzá:

  • Ismerd meg a közönségedet – Minden nagyszerű történet a célközönséggel kezdődik – mert pontosan ezt kell ismerned ahhoz, hogy valóban testre szabd az írásodat, és kapcsolatot teremts velük. Ezért minden kreatív írónak azzal kell kezdenie az írást, hogy pontosan felvázolja, kik is szeretnék, hogy olvassák a művét. Amint ezt szem előtt tartod, az írásod természetes módon kezd irányt venni, és úgy fog áramlani, hogy az a közönségednek megfelelőnek tűnjön.
  • Írd meg, amit ismersz – Gyakran azok a legjobb történetek, amelyekhez kapcsolódni tudunk, és amelyekhez így vagy úgy, de kapcsolódni tudunk a saját életünkhöz. Vagy olyan történetek, amelyek annyira hitelesnek tűnnek, hogy azt is el tudnánk képzelni, hogy az író saját életéről szólnak. Ez most nem azt jelenti, hogy a szó szoros értelmében a saját életedről kell írnod, hanem azt, hogy az életünk különböző elemeiről szerzett ismereteidből merítesz, hogy a történetednek hitelesebbé és hihetőbbé tedd.
  • A kreativitás a kulcs – A kreativitás a kreatív írás egyik legfontosabb eleme. Ez az, ami megkülönböztet téged a műfajodban született többi írástól. Ez persze nem azt követeli meg, hogy egy teljesen fantasztikus és mitikus világról írj mesét, egyedi lényekkel – de egyszerűen csak használd a kreativitásodat, hogy egy kicsit a dobozon kívül gondolkodj, és egyedi csavart adj a dolgoknak; olyan irodalmi eszközöket használj, mint a metaforák, az alliteráció és a változatos mondatszerkesztés, hogy művedet egyedivé és érdekessé tedd.
  • Szabadítsd meg a képzeleted – A kreatív írás egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy nincs meghatározás vagy szabály arra vonatkozóan, hogy „hogyan” kell írni. Ez egy sokkal szubjektívebb műfaj, amely nagyban támaszkodik a saját értelmezéseidre. Ezért érdemes a képzeleted határait feszegetni, hogy lássuk, mi lehet a végeredmény. A legérdekesebb irodalmi művek némelyike elgondolkodtató, vagy arra késztet, hogy megkérdőjelezzük az írást vagy a körülöttünk lévő világot – hová vihet minket a te történeted?
  • Vázolj fel egy laza történet ívet – A kreatív írás laza korlátai ellenére is tanácsos megrajzolni egy laza történet ívet bármelyik irodalmi alkotásodhoz. A történetívek döntő fontosságúak abban, hogy irányt és célt adjanak az írásodnak, és segítenek abban, hogy az egész művet jó tempóban írd meg, anélkül, hogy felesleges tartalmat vagy „hablatyot” írnál. Kövesd a történet ívét, és az írásodnak erős szerkezete, tempója és iránya lesz – így jobban leköti olvasóidat.

Milyen technikákat használnak a kreatív írásban?

Az írók, hogy kiemelkedővé tegyék írásukat, gyakran alkalmaznak számos kreatív írói technikát és irodalmi eszközt, többek között:

  • Karakterfejlesztés – Egy jól kidolgozott, realisztikus, mélységgel, személyiséggel és világos célokkal vagy motivációkkal rendelkező karakter megalkotásának folyamata.
  • Cselekményfejlesztés – Az írásod története – hogyan fejlődik, bontakozik ki és halad előre az időben.
  • **Nézőpont **- Az a nézőpont, amelyből az elbeszélés elhangzik. Megmutatja, hogy ki meséli a történetet, és hogyan közvetíti az információt az olvasónak. Az írók gyakran játszanak a központi szereplő vagy főszereplő nézőpontjával, hogy becsapják az olvasót, és kiforgassák a nézőpontját.
  • Párbeszéd – A szereplők beszédére és a beszélgetésekre utal, amelyekkel a szereplők egymással beszélgetnek. A párbeszéd és a karakterek nyelvi döntései kulcsfontosságúak lehetnek a személyiségük meghatározásában.
  • Irodalmi eszközök – Mint például a metaforák, hasonlatok és alliterációk, amelyekkel a kreatív írás fantáziadúsabbá és leíróbbá tehető. Ezeket számtalan módon használják az írók, hogy írásaikat élénkebbé, érdekesebbé és magával ragadóbbá tegyék.

Tanítható-e a kreatív írás?

Természetesen! A kreatív írás tanítható, és nagyon népszerű tantárgy az egyetemi hallgatók és a nyári tanfolyamainkon részt vevők körében.

Azok, akik a kreatív írás tantárgyat folytatják, jellemzően különböző korszakokból származó szövegeket tanulmányoznak, hogy többet tudjanak meg a területen belül az írás különböző műfajairól. Megismerkednek a múlt és a jelen generációinak vezető kreatív íróival, valamint a szakma kevésbé ismert és feltörekvő íróival.

Az órákon tanultakon felbuzdulva nem ritka, hogy a kreatív írás szakos hallgatók rendszeres műhelymunkákon és scratch foglalkozásokon is részt vesznek, ahol elhozzák egy-egy írásuk egy darabját az órára, és azt a többi hallgató és az oktató felolvassa. Konstruktív visszajelzéseket kapnak arról, hogyan javíthatnák írásukat, vagy ajánlásokat más művekre, amelyeket érdemes elolvasniuk, hogy hatást gyakoroljanak rájuk.

 

Hogyan kezdjünk bele a kreatív írásba

Ha szeretnéd beindítani a kreativitásodat és fejleszteni az íráskészségedet, olvasd el az alábbi tippjeinket arról, hogyan kezdj el kreatív írni:

Olvass, amennyit csak tudsz – A kreatív írók számára az inspiráció számos forrásból származik, de leggyakrabban más íróktól. A kreatív írásra a történelem során kiváló példákat találtunk, amelyekből minden írónak érdemes inspirálódnia. Olvass különböző műfajokat különböző szerzőktől, hogy valóban ráérezz arra, milyen típusú írással szeretnél foglalkozni. Szüksége van némi inspirációra? Nézd meg a blogunkat: 15 klasszikus könyv, amit érdemes elolvasni

  • Kezdj el naplót vezetni – Egy napló elkezdése valóban segíthet felszabadítani a belső kreativitásodat. Ha megszokja, hogy minden nap írjon szó szerint bármiről, ami aznap foglalkoztatta, az segít gyakorolni az írás művészetét. Minél rendszeresebben írsz naplót, annál inkább erősödik az önbizalmad. Soha nem tudhatod, hogy a következő nagyszerű ötletedet is megtalálhatod valamiből, amiről naplót írtál!
  • Vegyél részt egy kreatív írás nyári kurzusán – Ha még csak most kezded kreatív íróként, és szeretnél együttműködni, ötleteket megosztani másokkal, valamint műhelymunkát tartani az írásaidról, akkor remek lehetőség lehet egy kreatív írás nyári kurzushoz való csatlakozás. Kreatív írás nyári kurzusainkat úgy alakítottuk ki, hogy segítsenek bővíteni kreatív írói eszköztáradat; a szakma legnagyobb íróit elemezheted, valamint a saját írásaid egy részét is műhelymunkában dolgozhatod fel társaiddal.
  • Gyakorold az irodalmi eszközök használatát – Az irodalmi eszközök, például a metaforák, hasonlatok és rímek valóban segíthetnek abban, hogy élénkebben írj, és igazán leíró, fantáziadús jeleneteket hozz létre. Gyakorold ezek rendszeres használatát, és hamarosan látni fogod, hogy a saját kreatív írásod kezd virágzásnak indulni. Szüksége van néhány ötletre, hogy segítsen gyakorolni? Nézz körül a házadban, és válassz ki egy véletlenszerű tárgyat. Ezután gyakorolj 5 irodalmi eszköz használatát ugyanannak a tárgynak a leírásához – nézd meg, hová tud vezetni a kreativitásod!
  • Írj, írj, írj, írj! – Ha arról van szó, hogyan kezdj kreatív írásba, az egyik legnagyobb tanács, amit adhatunk, hogy vedd fel a tollat vagy a laptopot, és kezdj el írni. Legyen szó akár egyetlen beszélgetésindító karakterről, akár egy teljes elbeszélő ívről, csak akkor kezdheted el a kreatív írás útját, ha fizikailag is megteszed. Még akkor is, ha nincs ötleted, hogy mit írj – keress inspirációt az írásra való késztetéshez mindenhonnan, ami körülötted van. Minél többet gyakorolod a kreativitásod felszabadítását, annál könnyebb lesz hosszabb időn keresztül írni.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.