Mi az a QLED TV és a Quantum dot?

A kvantumpontok olyan gyártott nanokristályok, amelyek ultrafinom félvezető anyagokból állnak. A kvantumpontok célja, hogy a részecske méretétől függően az adott pillanatban különböző színű fényt produkáljanak. Egy nagyobb részecske a vörös szín megjelenése felé hajlik, és minél kisebb a részecske, annál inkább kék színűnek fog megjelenni.

A kvantumpöttyök azért képesek pontos színes fényt kibocsátani, mert a részecskék mérete kvantumszintű sebességgel változik, ami pontos és hatékony fénykibocsátást eredményez. Ez a fő oka annak, hogy a QLED technológia az általános képminőség óriási javulásának szinonimája.

Mi az a kvantumprocesszor?

A kvantumprocesszor a gépi tanulást és az AI-t használja a kisebb felbontású képtartalmak 4K vagy 8K minőségre történő felskálázására, ami jelentősen javítja a nézési élményt. A Quantum processzor még pontosabb vezérlést tesz lehetővé a háttérvilágítás tompítása, a fényerő nagyobb mértékű elosztása és a fekete részletek fokozása terén. Ez azt jelenti, hogy a tévé világosabb részei még világosabbak, míg a képernyő sötétebb területei nagyobb részleteket képesek megjeleníteni, így a spektrum mindkét végén jobb láthatóság érhető el.

Mi a különleges a QLED TV-kben?

A QLED TV-k kihasználják a kvantumpontok számos egyedi tulajdonságát, például a „”nagy fénysűrűséget””. A fénysűrűség arra utal, hogy mennyire fényes a képernyő, és ez a fényerő fontos tényező, amely befolyásolja a képminőség egyéb elemeit. Először is, a kontrasztarány természetesen javul, ha a fényerő nagyobb. Amikor a videók és képek világos és sötét ábrázolásai széles körben kifejezhetők, azt HDR-nek (high dynamic range) nevezik. Ez a HDR, amely a képminőség lényeges összetevője, tovább javul, éles és gazdag képeket biztosítva.

A fényerő hatása az általános színminőségre egyszerű. Például a vörös színspektrumban a világos és a sötét vörösek tartománya létezik, de a QLED TV-k jobban kifejezik ezt a színtartományt. Ez az egyedülálló QLED technológia más fekete megvalósítási technológiákkal, például a Direct Full Array technológiával együtt teljesen más képminőséget és valósághűbb nézési élményt biztosít a nem QLED TV-khez képest.

Mi a különbség az OLED és a QLED között?

A QLED TV-k megjelenésével sokakat érdekel, hogy miben különböznek az OLED-ektől. Az egész a különböző technológiai elvekre vezethető vissza. A QLED TV-k kvantumpontokat használnak, amelyek szervetlenek, tartósak, stabilak és kiváló szín- és fényerősséget tesznek lehetővé. Eközben az OLED TV-k egy ellentmondásos szerves anyagot használnak, ami miatt a kép megmarad.

A QLED TV-k szélesebb színskálát jelenítenek meg a képernyőn, és az OLED TV-khez képest nagyobb fényerőszintet képesek elérni, ami HDR-tartalmak és világosabb helyiségek esetén előnyös lehet.

Volt már valaha egy zavaró folt a képernyőjén, amely úgy tűnik, soha nem tűnik el? Ezt nevezik TV-beégésnek, a panel hibájának, amelynél a képernyőn tartósan megjelenik a képernyő maradványképe.

A beégés sokkal könnyebben megtörténhet, mint gondolná. A gyakran megjelenő képek, például a műsorszolgáltatók logói, amelyek hosszú időn keresztül ugyanazon a területen jelennek meg, elegendőek lehetnek ahhoz, hogy a televízió képminőségében visszafordíthatatlan károkat okozzanak.

Az OLED TV-k nem tudják elkerülni a beégést, mivel az OLED TV-k
önmegvilágító szerves kijelzők miatt. A QLED-kijelzők kvantumpontjai azonban immunisak a beégésre, ami azt jelenti, hogy hosszú ideig nézheti tartalmait anélkül, hogy aggódnia kellene e hatás miatt. A QLED TV-k ezért hosszabb általános élettartamot kínálnak, mint az OLED-ek, és mivel a TV-ket nem cserélik gyakran, ezt érdemes alaposan megfontolni a vásárláskor.

Mi az a QLED TV és a Quantum dot?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.