Mi a különbség az SD és az SDHC memóriakártyák között?

Az először 2006-ban gyártott Secure Digital High Capacity memóriakártyák szinte pontosan úgy néznek ki és működnek, mint a hagyományos Secure Digital kártyák. A hagyományos SD-kártyákhoz hasonlóan az SDHC-kártyák is számos készüléktípusban működnek, többek között mobiltelefonokban, fényképezőgépekben, táblagépekben és számítógépekben. A kettő elsősorban a tárolókapacitásban és a kompatibilitásban különbözik egymástól: Az SD-kártyák minden olyan eszközben működnek, amely rendelkezik SD-nyílással, míg az SDHC-kártyák több adatot képesek tárolni, de csak az SDHC-szabványt támogató eszközökben működnek.

Mi a különbség az SD és az SDHC memóriakártyák között?

Tárolási különbségek

Az SDHC-kártyák több adatot tárolnak, mint az SD-kártyák. Mindkét kártyatípus kapacitása modellről modellre változik, de a hagyományos SD-kártyák maximális kapacitása 2 GB, míg az SDHC-kártyák 4 GB és 32 GB közötti méretben kaphatók. Egy 2 GB-os kártyára körülbelül 30 perc 9 megabit/másodperc sebességgel rögzített HD-videó vagy körülbelül 770 darab 10 megapixeles fénykép fér el. Egy 4 GB-os kártya kétszer ennyi, egy 8 GB-os kártya négyszer ennyi, és így tovább.

Kompatibilitási különbségek

Az SD-kártyákat használó valamennyi elektronikai eszköz – az úgynevezett „host-eszközök” – visszafelé kompatibilisek az SD régebbi verzióival, de előre nem kompatibilisek. Például egy SDHC-támogatással nem rendelkező fényképezőgép csak hagyományos SD-kártyát használhat, míg egy SDHC-kártyákat támogató modell SDHC és hagyományos SD-kártyákat is használhat. Nézze meg a készülék kézikönyvét, hogy megtudja, mely kártyákat támogatja. Még ha egy készülék támogatja is az SDHC kártyát, pénzt takaríthat meg azzal, ha hagyományos SD-kártyát vásárol olyan készülékekhez, amelyek nem használnak sok adatot, például alapszintű mobiltelefonokhoz vagy funkciótelefonokhoz.

Vizuális különbségek

Az SD és SDHC memóriakártyákat nem lehet megkülönböztetni egymástól, és a fizikai méret alapján nem lehet kiszámítani a kártya tárolókapacitását. Mindkét kártyatípus háromféle méretben kapható: microSD, miniSD és az eredeti teljes méret. A kártya típusának azonosításához olvassa el a címkét vagy a csomagolást, és keresse a „HC” jelzést. A legtöbb eszköz és kártyaolvasó csak egyetlen kártyaméretet támogat, hacsak nem használ adaptert, ezért a kártya megvásárlása előtt ellenőrizze az eszköz foglalatméretét.

Sebességbeli különbségek

A legtöbb SDHC-kártya ugyanolyan sebességgel működik, mint az SD-kártyák. Minden kártyának van egy sebességosztálya — 10-ig –, amely megabájt/másodpercben kifejezve jelzi a minimálisan fenntartható sebességet. Egyes SDHC-kártyák — de a hagyományos SD-kártyák nem — Ultra High Speed (ultra nagy sebességű) márkájúak. Az „U” szimbólummal jelölt UHS sebességosztályok a kártya sebességének egytizedét jelölik: Egy SDHC UHS 3. osztályú kártya 30 MB/s sebességgel működik. Az SDHC UHS kártyát olyan készülékben is használhatja, amely nem támogatja az UHS-t, de az lassabb, nem UHS sebességgel fog működni.

SDXC különbségek

Ahogy az SDHC-kártyák nagyobb kapacitást kínálnak, mint az SD-kártyák, a Secure Digital Extended Capacity kártyák még magasabbra emelik a határt, elméletileg 2 TB-ig. Az SDXC eszközök mindhárom kártyatípust támogatják, de a csak SD vagy SDHC kártyát támogató eszközök nem használhatnak SDXC kártyát. Az SDXC-kártyák másfajta formázást használnak, ami miatt nem kompatibilisek a régebbi számítógépes rendszerekkel, például a Windows XP-vel, amíg nem telepít egy kompatibilitási javítást.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.