Mi az a SAP vállalatirányítási rendszer

Az SAP ERP az SAP SE által kifejlesztett vállalati erőforrás-tervezési szoftver. Az ERP, azaz a vállalati erőforrás-tervezési szoftver olyan moduláris szoftver, amely egy szervezet alapvető üzleti folyamatainak fő funkcióit egy egységes rendszerbe integrálja.

Az ERP-rendszer moduloknak nevezett szoftverkomponensekből áll, amelyek mindegyike egy-egy alapvető üzleti funkcióra összpontosít, mint például a pénzügy és számvitel, a HR, a termelés, az anyaggazdálkodás vagy az ügyfélkapcsolat-kezelés (CRM). A szervezetek csak azokat a modulokat használják, amelyekre szükségük van az adott üzletáguk működtetéséhez.

Mi az a SAP vállalatirányítási rendszer

Mit jelent az SAP?

Az SAP eredeti, németből fordított neve System Analysis Program Development volt. A betűket külön-külön ejtik ki. Az „SE” a teljes vállalati névben, az SAP SE-ben a Societas Europaea rövidítése, ami hasonló az amerikai „Inc.” kifejezéshez.

Az SAP multinacionális szoftvergyártó és az ERP piacvezetője. A vállalat jelenleg több mint 180 országot szolgál ki, és helyben, felhőben és hibrid telepítési modelleket kínál, bár a fejlesztési erőfeszítések középpontjában leginkább a felhőalapú lehetőségek állnak.

Mi az SAP vállalati erőforrás-tervezés (ERP)?

Az SAP különböző ERP-termékei lehetővé teszik ügyfelei számára, hogy üzleti folyamataikat – beleértve a könyvelést, az értékesítést, a termelést, a HR-t és a pénzügyeket – integrált környezetben futtassák, az egyes modulokból származó adatokat pedig egy központi adatbázisban tárolják. A szoros integráció és a közös adattároló biztosítja, hogy az információ az egyik SAP ERP-összetevőből a másikba áramoljon, felesleges adatbevitel nélkül, és segít a pénzügyi, folyamat- és jogi ellenőrzések érvényesítésében.

A legszélesebb körben telepített SAP-rendszer, az SAP ERP Central Component (SAP ECC) egy helyben telepített ERP-rendszer, amelyet általában közepes és nagyvállalatoknál vezetnek be.

Egy időben az „SAP ERP” kifejezés az ECC szinonimája volt. Napjainkban az SAP összes ERP-termékének gyűjtőfogalma: ECC, S/4HANA, Business One és Business ByDesign.

Az ECC továbbra is az SAP zászlóshajója az ERP-nek, és a következő generációs termék, az S/4HANA alapja. Moduljai funkcionális modulokra és technikai modulokra oszlanak. A funkcionális modulok közé tartoznak a következők:

  • Humánerőforrás-menedzsment (SAP HCM)
  • Termeléstervezés (SAP PP)
  • Anyaggazdálkodás (SAP MM)
  • Projektrendszer (SAP PS)
  • Értékesítés és forgalmazás (SAP SD)
  • Üzemkarbantartás (SAP PM)
  • Pénzügy és kontrolling (SAP FICO)
  • Minőségirányítás (SAP QM)

Az SAP ERP legfontosabb jellemzői és képességei

Az ECC az ERP rendszer, amely az SAP Business Suite középpontjában áll, amely egy szélesebb körű modulgyűjtemény, amely más általános üzleti folyamatokat kezel, mint például az ellátási lánc menedzsment (SCM) és a termékéletciklus-menedzsment (PLM).

Az S/4HANA a gyártó 2015-ben megjelent in-memory ERP platformja. Ez a Business Suite ambiciózus újraírása, amelyet az SAP HANA in-memory adatbázis-platformra optimalizáltak. Az S/4HANA célja az SAP szerint a komplexitás csökkentése, és idővel az SAP ECC kiváltása.

Az SAP S/4HANA Cloud az S/4HANA SaaS változata, amely a HANA in-memory feldolgozásának és a valós idejű adatok elérhetőségének előnyeit egy előfizetéses SaaS-modell keretében biztosítja.

Az SAP Business ByDesign egy SaaS ERP-rendszer, amelyet eredetileg a kis- és középvállalkozások számára értékesítettek, de ma már az SAP termékcsalád középvállalati szegmensét foglalja el. A negyedik ERP-termék, az SAP Business One a kisebb vállalkozások számára készült, és helyben vagy felhőben fut.

Az SAP ERP előnyei

Az SAP ERP, különösen a nagyvállalatoknak szánt rendszerek (ECC és S/4HANA) fő előnyei a következők:

  • a szervezet üzleti folyamatainak szabványosítása;
  • az üzleti tevékenység egységes áttekintése;
  • testreszabhatóság; és
  • erős jelentési és elemzési funkciók, amelyek segítik a döntéshozatalt.

Az SAP ERP hátrányai

magas beszerzési és bevezetési költségek, beleértve magának a szoftvernek és az alapul szolgáló infrastruktúrának a megvásárlását, a belső informatikai alkalmazottak és külső tanácsadók munkaerőköltségeit, az alkalmazottak képzésének költségeit, valamint a szoftver karbantartásának és az időszakos frissítéseknek a maradványköltségeit; és
a rendszer összetettsége, ami azt jelenti, hogy a bevezetés több évig is eltarthat.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.